Miloš Jakeš se staví do role oběti. Ale lidé nezapomínají, říká historik z ÚSTR

Praha – Někdejší československý politik a bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš poskytl ruskému listu Gazeta.ru rozhovor, ve kterém tvrdil, že politika perestrojky, přestavby, posledního sovětského vůdce Michaila Gorbačova nebyla ani promyšlená, ani potřebná. Jakeš prý chystal vlastní verzi přestavby, která však nekopírovala tu sovětskou. Jak poukazuje historik Jan Kalous z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), Jakeš se staví do role oběti.

Kalous pro server EuroZprávy.cz rozebral to, co Jakeš pro ruský server řekl. „Z rozhovoru je zřejmé několik věcí. Předně, Miloš Jakeš se podobně jako i jiní, další vysocí představitelé komunistického režimu staví do role oběti. Do role toho, komu bylo nejrůznějším přičiněním ukřivděno či ublíženo. Toho, kde zůstal nepochopen,“ vysvětluje expert.

Psali jsme: Jakeš pro ruský tisk: Gorbačovova perestrojka byla špatná, lidé mohli režim kritizovat  

„Proč Gorbačovova přestavba vznikla? Na začátku 80. let došlo k nové, vyostřené konfrontaci mezi Východem a Západem, mezi USA a SSSR. Sovětský totalitní model byl konfrontován s hodnotami, které se odrážely v politice Ronalda Reagana a současně byly vtěleny do závěrečného aktu konference v Helsinkách. Na začátku 80. let jsme tak byli svědky nové, silné nejen ideologické konfrontace. Rozjelo se nové kolo zbrojení, ve kterém ale SSSR a jeho spojenci tahali za kratší konec lana,“ uvádí Kalous s tím, že vyspělým západním státům prostě nemohli a nedokázali čelit.

Psali jsme: Perestrojka byla nutná, přišla ale pozdě. Komunisté reagují na Jakešova slova  

Jak připomíná, po smrti Konstantina Černěnka se do čela SSSR dostal Michail Gorbačov. „Musel zahájit reformy. Byl donucen ohlásit perestrojku, glásnosť a demokratizaci. Musel povolit okovy totality. Situace se mu ale rychle vymkla z rukou. Narušil opory moci, které následně nemohly pád režimu zastavit. Gorbačov chtěl, aby i satelity SSSR, včetně ČSSR, přistoupily ke skutečným reformám. V případě Husáka a Jakeše ale byla zřejmá nechuť něco takové podniknout. Zůstalo jen a výhradně u slov. Opozice byla pronásledována i nadále, dialog s ní se nekonal. Podobně tomu bylo také u Honeckera nebo v Rumunsku,“ vysvětluje pro EuroZprávy.cz historik ÚSTRu.

Jakešova teze o tom, že chtěl reformovat a zůstal nepochopen, podle něj odráží jeho dnešní i tehdejší bezradnost. „Opravdu chtělo tehdejší vedení KSČ reformy? Jaké a kde? Myslím si, že je to jako s tvrzením generála Lorence, který se před 3 roky nechal slyšet, že on také prosazoval perestrojku a nikomu neublížil. Položme si také otázku, zda Husák, Jakeš a další byli důvěryhodnými politiky, kteří by měli v ČSSR rozjíždět reformy. Odpověď zní, nebyli. Dvacet let se podíleli na normalizačním režimu, na doktrinářském komunismu, na potírání lidských a občanských práv. Rok 1968 zůstával pro ně kontrarevolucí a okupace nutnou internacionální pomocí,“ domnívá se Kalous.

„Lidé v roce 1989 i dnes neztratili paměť. Ví, jak se kdo prezentoval v médiích. Jakešova vystoupení i díky jisté omezené invenci budila rozpaky (a bohužel často i úsměvy). Nevěřím proto v jeho proreformismus v jakékoliv (byť i jen omezené československé) podobě,“ dodal pro EuroZprávy.cz.

Související

Miloš Jakeš Rozhovor

Jakešův projev přispěl k pádu režimu, znamenal pro něj prohru. Přiznal, že socialismus nefunguje, říká historik

Historik Pavel Žáček je přesvědčený, že legendární projev bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše z Červeného Hrádku, od něhož dnes uplynulo přesně 32 let, přispěl o čtyři měsíce později k pádu totalitního režimu. „Veřejnost se mohla naprosto bez cenzury přesvědčit, jaký aparátčík stanul v čele strany. Lidé viděli, že král je úplně nahý i bezbranný. Nebál bych se říci, že Jakešovo vystoupení bylo jeho životní politickou prohrou. Najednou přiznal, že socialismus, který budoval, a pro nějž žil, nefunguje,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček o vystoupení ze 17. července 1989.
Milouš Jakeš. Komentář

Bolševické zlo vítězí. Vraždy na železné oponě justici netrápí, lidský život má cenu hodinek

KOMENTÁŘ - Spravedlnost pláče, do duší pozůstalých se zavrtal zmar a bezmoc. Naopak bolševické, odporné zlo se směje. Rozhodnutí dozorujícího státního zástupce Tomáše Jarolímka, jenž zastavil trestní stíhání komunistického expremiéra Lubomíra Štrougala a bývalého ministra vnitra Vratislava Vajnara, kteří svou nečinností měli podporovat nelidská zvěrstva na železné oponě týkající se střelby, je dalším důkazem, že česká společnost není schopná vyrovnat se s komunistickým zločinným režimem. Byť verdikt není pravomocný, je z něj možné cítit pachuť, zoufalství a prohra lidí vyznávajících svobodu. Jak je možné, že justice není ochotna potrestat pachatele sprostých vražd?

Více souvisejících

Milouš Jakeš Jan Kalous (historik) Komunismus

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy