Rušit amnestii Klause je nesmysl, je to nepřijatelné. Právník Sokol zkritizoval návrh Starostů

Praha - Možnost zrušení prezidentské amnestie i zpětně se nelíbí advokátovi Tomáši Sokolovi. Nápad z dílny hnutí Starostové a nezávislí o možnosti Senátu nechat přezkoumat amnestie a milosti Ústavnímu soudu vyšel ze zkušenosti z Klausovy novoroční amnestie.

Kontroverzní amnestii vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus na sklonku svého funkčního období v roce 2013. Právě i kvůli ní teď hnutí STAN jde do voleb s nápadem, že by Senát měl dostat možnost třípětinovou většinou všech členů navrhovat Ústavnímu soudu zrušení vyhlášené amnestie či individuální milosti. Mohl by k tomu přikročit v případě, že by krok hlavy státu podle senátorů zpochybňoval demokratický právní stát.

 "Narážím na amnestii Václava Klause, která zastavila trestní stíhání u nejzávažnějších hospodářských trestných činů. To mělo za následek výrazný dopad na poškozené a byla podkopána důvěra v právní stát," konstatovala právnička Hana Marvanová, která je jednou z garantek programu STAN. Šéf hnutí Petr Gazdík upřesnil, že zákon by byl obecný, a umožnil tak zpochybnění i amnestií z minulosti.

S tímto nápadem zásadní nesouhlasí renomovaný advokát Tomáš Sokol. "Pokud dobře rozumím, základní záměr je omezit do budoucna presidentskou amnestijní pravomoc. Jestli president bude moci amnestie rozdávat, jak ho napadne, anebo bude poněkud pod kuratelou, je ryze politická záležitost. Pouze bych za elegantnější a snad i humánnější považoval zakotvení předchozí kontrasignace jako podmínky účinnosti amnestijního rozhodnutí. Oproti nastíněné možnosti, dle které by Parlament mohl ex post amnestii zrušit. Žít měsíce nebo snad i roky v režimu amnestovaného nanečisto a čekat, až se politické strany rozhodnou v rámci nějakých politických tanečků, že amnestie platí nebo neplatí, mi připadá spíš jako akt krutosti než milosti," uvedl pro portál Česká justice. 

Zrušení Klausovy amnestie je podle něj nesmyslné a zejména nepřijatelné v právním státě, kterým Česko je. "V případě, že by byl návrh zákona a akceptován a posléze schválen i návrh na zrušení amnestie, pak by cca v roce 2019 „obživla“ trestní stíhání, k tomuto datu trvající cca 14 let," doplňuje. Znamenalo by to pak opakování všech soudních řízení.

S přijetím opatření by tak přišel jen chaos a další nejistota, že se věc neprošetří. "Vyjdu-li z předpokladu, že soudy měli již v minulosti značné obtíže věc rozhodnout, pak v roce 2019 by se tato možnost zcela jistě nezměnila k lepšímu. Přesně naopak. Svědci si už nic nebudou pamatovat, znalci nebudou schopni obhájit posudek, pokud ještě vůbec žijí a jsou znalci atd," míní Sokol. 

"A pak to nejhlavnější. Přečetl jsem si, že zásadním důvodem je obava, že lidé nebudou věřit na spravedlnost, když nebudou zločiny potrestány. Zní to krásně, ale zavání to nepěkně totalitou. Ta slibovala něco, co v právním státě nikdy slibovat nelze. Především tu máme presumpci neviny a tak lidé prostě musí věřit, že ne každý obviněný a obžalovaný není pachatel trestného činu. A také si musí přiznat, že  základní paradigma trestního procesu, chcete-li trestní spravedlnosti, není potrestání každého zločinu. A že lze potrestat pouze ty zločiny, či zločince, u nichž máme dostatečné důkazy.  S tím souvisí latinská sentence in dubio pro reo, tedy v pochybnostech ve prospěch obžalovaného," domnívá se Sokol. Nespokojený je i se samotnou retrospektivní podstatou daného návrhu Starostů. 

Sokol se nepřímo zastal všech obviněných ze zrušených kauz. Domnívá se totiž, že u veřejnosti převládlo mínění, že kvůli amnestii pachatelé uniknou trestu. Dle jeho slov ale nikdy nikdo nedoložil, kolik takových pachatelů bylo a zda by i přes pokračování řízení nebyli zproštěni všech obvinění. "Připustím, že v některých případech skutečně amnestie mohla pomoci pachatelům. Jako ostatně jakákoliv jiná z dřívějších plošných amnestií," dodal. 

Právník Tomáš Sokol v minulosti obhajoval Radovana Krejčíře, Marka Dalíka nebo Bohumila Kulínského. Působil i jako právní zástupce bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Hájil také exšéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka v kauze zneužívání rozvědky tehdejší šéfkou Úřadu vlády Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík amnestie Tomáš Sokol právníci ústava čr prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy