Česko by se v tvrdém jádru EU stalo satelitem Německa, řekl Klaus v debatě s Robejškem

Praha - Bývalý prezident odmítá, aby se Česko snažilo dostat do tzv. tvrdého jádra Evropské unie. Preferoval by spíše nějaké menší uskupení, kde by si státy byly rovnocennějšími. Řekl to v debatě s mentorem Realistů Petrem Robejškem, kterou moderoval Luboš Xaver Veselý. Robejšek zmínil, že někteří "pánové z Bruselu" by si přáli návrat Sovětského svazu.

"Českým národním zájmem určitě není vydolovat maximum dotací z Evropské unie, českým národním zájmem určitě není získat post místopředsedy Evropského parlamentu," začal bývalý prezident svou řeč. Rýpl si tak do našeho europoslance za hnutí ANO Pavla Teličky, který zastává prounijní stanoviska a je místopředsedou EP. Základním národním zájmem je prý zachování a udržení se ale i reprodukování sebe sama. Česko má prý výhodu v tom, že náš stát, na rozdíl od Maďarska, nechce dál expandovat územně. Výhodou je i to, že sousedíme s evropským hegemonem - Německem. Otázkou je, jak se má malá země chovat vůči svému velkému sousedovi.

Nejideálnější koncept podle Klause pro naši zemi je, že bude vystupovat jako nezávislý suverénní stát. Na druhé straně by se Česko mohlo stát satelitem tohoto hegemona. Česko by také mohlo být součástí celoevropské organizace, kde by každý stát měl rovnocenné postavení. Čtvrtou možností je členství naší země v nějaké dílčí organizaci. A pátá je prý současnost - naše země je členem EU s tím, že v ní má čím dál větší vliv Německo. Klaus by preferoval variantu, kdy by se Česko stalo součástí nějaké volnější dílčí organizace, zmínil bývalé ESVO, ve kterém svého času dominovala Velká Británie. Klaus odmítá to, aby Česko bylo v "tvrdém jádru" EU, kde by se stalo satelitem Německa. 

Diskuze, kterou moderoval moderátor Luboš Xaver Veselý, se účastnil i mentor Realistů Petr Robejšek.

Česká politika se podle něj se ztrácí v nesmyslných drobnostech, nekouká se do budoucna, řeší pseudokauzy. Ústředním zájmem každé země je zajistit si svou bezpečnost. Každá země ji ale zajišťuje svými prostředky. "Pan prezident má samozřejmě pravdu, že to je jasná iluze," dodal Robejšek na adresu Klause, který je přesvědčen, že zajištění národního zájmu není možné v nadnárodní organizace, kde by si byli všichni rovni. 

"Být ve spolku znamená přijmout určitá pravidla, větší státy je přijímají na oko, slabším nic jiného nezbývá, chtějí-li zůstat členem tohoto spolku. Musí se ale ptát: "Dostávám v tomto spolku ještě víc, než ztrácím?" míní Robejšek. "Pánové z Bruselu" by si prý přáli jakousi obnovu Sovětského svazu, Rusko podle Robješka není náš partner, ale naše ohrožení. 

Václav Klaus následně dodal, že na naší politické scéně nevidí elity, které by se důležitými otázkami národních zájmů vůbec zabývali. "Marně hledám ty naše elity," uvedl s tím, že lídři tří vládních stran jimi rozhodně nejsou a otázky tohoto typu si nekladou. 

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Petr Robejšek EU (Evropská unie) Česká republika Realisté (strana)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy