Češi při vzpomínce na 17. listopad zaplnili Národní třídu

Praha - Česká republika si dnes připomíná výročí událostí spojených se 17. listopadem. Na Národní třídě v Praze se už od rána střídají politici, aby u památníku sametové revoluce položili květiny nebo zapálili svíčku.

S hlasitým odporem protestujících se tam ale setkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, lidé pokřikovali i na předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru. U Hlávkovy koleje si pak lidé připomněli události ze 17. listopadu roku 1939. Policie v Praze zatím nehlásí žádné konflikty, řidiči si ale stěžují na dopravní omezení.

Babiše lidé na Národní třídě obvinili ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle předsedy ANO mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce. Okamuru část přítomných uvítala pískotem a voláním "Hanba!".

Ovací se naopak dočkal prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který mimo jiné ocenil roli bývalého prezidenta Václava Havla. K památníku dorazili také předseda Senátu Milan Štěch či místopředseda ČSSD Petr Dolínek, za hnutí STAN Petr Gazdík s Janem Farským a Vítem Rakušanem nebo šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Na Národní třídě se kromě politiků objevil i bývalý prezident Václav Klaus nebo zástupci kulturní sféry jako například herečka Bára Štěpánová. Marek Daniel alias Tonda Blaník po zapálení svíčky začal běhat po Národní třídě a volat "Svoboda, svoboda!".

U Hlávkovy koleje se vedle politiků sešli také zástupci vysokých škol, studentů, akademické sféry i církví. Na své tehdejší spolužáky vzpomněl i pamětník, student z roku 1939 Vojmír Srdečný, jemuž je 98 let: "Většině z nás bylo 20 let. Německé vojsko a gestapo vniklo do vysokoškolských kolejí v Praze, Brně a Příbrami. Nákladními auty nás odvezli do kasáren v Ruzyni. V těchto místech bez soudu bylo zavražděno devět představitelů studentského hnutí. Nejmladší byl Václav Šafránek, kterému v době vraždy ještě nebylo 19 let," řekl.

Sousední Slovensko si 17. listopad oficiálními akcemi nepřipomíná, z výzkumu bratislavského Institutu pro veřejné otázky ale vyplývá, že těsná většina Slováků hodnotí sametovou revoluci kladně. Zároveň ale na 19 procent stoupl podíl lidí, kteří se k událostem z listopadu 1989 vyjádřili negativně.

Odpoledne jsou naplánovány v Praze další akce, nejvíce lidí se očekává pravděpodobně na Národní třídě a Václavském náměstí. Policie ale bude mít největší práci patrně s tím, aby zabránila střetům mezi demonstrujícími pravicovými extremisty a jejich odpůrci z řad krajní levice. Obě skupiny by se mohly střetnout na Jungmannově náměstí, kam budou v odpoledních hodinách směřovat anarchisté, a kudy zároveň vede i plánovaná trasa pochodu příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Pravicoví extremisté se chystají projít také Národní třídou, kde 17. listopadu 1989 policie zasáhla proti demonstrantům, což následně vedlo k pádu komunistického režimu v Československu. Podobně jako v minulých letech zde studenti uspořádají slavnost, která bude součástí Festivalu svobody.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad 17. listopad 1939 17. listopad 1989

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy