Novináři se kvůli kauze Kroupa tvrdě vysmáli šéfovi Rozhlasu. To nás bude školit Mynářová nebo Rokytka?

Praha – Podle analýzy Institutu komunikačních studií a žurnalistiky (IKSŽ) Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze byly reportáže a výstupy Janka Kroupy ohledně pozemků, na kterých hospodaří koncern Agrofert, byly nevyvážené a neobjektivní. Materiál si nechal zpracovat Český rozhlas (Čro), oznámil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Bude chtít školení pro pracovníky rozhlasu. To se ale mnohým novinářům nelíbí.

Kroupa  informoval loni na konci listopadu o tom, že koncern Agrofert, který do loňského února vlastnil současný předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO), hospodaří na 1700 hektarech polností s neujasněnou majetkovou strukturou. Na většinu pozemků podle reportáže navíc pobírá dotace.

O příspěvku vzápětí diskutovala Rada ČRo, kde si na neobjektivní reportáž stěžoval místopředseda rady Tomáš Kňourek. Podle zápisu z rady uvedl, že Kroupova reportáž měla být zpracována lépe a její znění a načasování zavánělo účelovostí. V té době Babiš přebíral vládu od odcházejícího kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). 

Kroupa poukazuje na to, že si Zavoral nechal zpracovat tři analýzy a vybral si z nich jednu, která se mu hodila. Ta podle něj ještě nehodnotila celý reportážní obsah. Do budoucna zváží své působení v této instituci. „Je to úplně absurdní, protože pan generální ředitel si objednal tři analýzy. Ty, které se mu nehodily, tak zjevně úplně ignoroval," řekl Kroupa.

Pracovníci rozhlasu by nyní měli absolvovat školení, kde se Kroupovy reportáže budou ukazovat jako modelový případ, jak by objektivní zpravodajství nemělo vypadat a jak se vyvarovat chyb, řekl radním Zavoral s tím, že to navrhne Pokornému. To ale mnohé novináře nejen z Českého rozhlasu šokovalo.

„Na žádný školení, kde se budou pouštět reportáže kolegy Kroupy jako odstrašující příklad, určitě nepůjdu. Ani kdyby školila Alex Mynářová,“ reagoval na Zavoralova slova novinář Jan Moláček, který v rozhlase působí externě.

Ke kauze se vyjádřila i šéfeditorka zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu Radiožurnál a Plus Andrea Němcová.

Hledám. Marně. #rozhlas #Kroupa #CoSeToDeje #Chjo pic.twitter.com/Ui9fnjVM1B

— andrea němcová (@andreanemcovaa) 1. února 2018

Není nám to jedno, víte? https://t.co/B1SPoCMW82#jsemverejnopravni #rozhlas #JanekKroupa

— andrea němcová (@andreanemcovaa) 1. února 2018

„Měl bych zájem o to politické školení, jak dělat žurnalistiku v @CRozhlas Kde se mohu hlásit? Bude to ve vokovické Sorbonně, nebo rovnou na Chodově? A přednášející bude Milan Rokytka a Karel Slezák? Nebo rovnou Andrej @AndrejBabis ? Děkuji,“ rýpnul si na sociálních sítích investigativné novinář Jaroslav Kmenta. Odkazoval se přitom na muže, kteří o víkendu ve volebním štábu Miloše Zemana napadli novináře.

„Byla-li reportáž J. Kroupy o Agrofertu nevyvážená, neb nezmínil i ostatní zemědělce, bude třeba příště při každé informaci o poslanci, co boural opilý, uvést i bouračky jiných opilých řidičů. To Rada ČRo neví, že úkolem médií je primárně sledovat politiky? Měla by jít na školení,“ vzkázal Rozhlasu český novinář, vydavatel a mediální manažer Michal Klíma.

Dění neuniklo ani neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Pavlu Fischerovi. „Sleduji dění v @CRozhlas. Na veřejnoprávní média musíme klást ty nejvyšší nároky řemeslné poctivosti. Výměnou jim musíme zaručit redakční svobodu. V debatě o Janku Kroupovi a dalších novinářích Českého rozhlasu je řeč i o budoucnosti demokracie,“ napsal na sociálních sítích.

Zastrašování investigativních novinářů veřejnoprávních médií skrze ředitele ČRo se nesmí politikům ve střetu zájmu tolerovat.

— Marek Hilšer (@MarekHilser) 2. února 2018

„Modelový příklad, jak začínala normalizace : Profesionál popsal fakta. Fakta byla nepříjemná moci. Autor byl odstraněn, ostatní "proškoleni", aby si to už nikdo nedovolil," zastal se Kroupy Miroslav Kalousek (TOP 09). 

To bývalý lidovecký poslanec Ivan Gabal se zaměřil na kritický posudek, kterém se Zavoral oháněl. „Postup Rady ČRo ve věci "Kroupa" je opřen o kritický posudek FSV UK, odlišný od zbylých dvou a snad i anonymní. Je toto standard mojí alma mater? Je podporovaný akademickými senáty a rektorem? Byl oponovaný, nebo jen zakázka pro kohosi? Jak to bylo? Odpoví někdo z UK?“ táže se Gabal na facebooku.

Související

Klára Samková

Kradené dokumenty proti Samkové? Advokátka podala trestní oznámení na novináře ČRo

Advokátka Klára Samková podala dnes k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Jana Pokorného a Český rozhlas, který je zaměstnává. Viní je, že před pěti lety v reportáži, kvůli níž odstoupila z voleb do Evropského parlamentu, použili dokumenty získané trestným činem. Médiím dnes řekla, že v kauze vysílané rozhlasem nepadlo žádné trestní oznámení a nikdo nebyl poškozen. Spolu s poškozením dobrého jména advokátky se podle Samkové novináři dopustili trestných činů maření voleb a rozvracení republiky. Český rozhlas uvedl, že se vyjádří, až bude znát obsah trestních oznámení.

Více souvisejících

Janek Kroupa (novinář) Český rozhlas René Zavoral (ředitel ČRo) novináři Jaroslav Kmenta Ivan Gabal Pavel Fischer Agrofert

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy