Adopce na dálku není fér, varuje ředitelka UNICEF

Praha - V Česku existuje řada dobročinných organizací, které podporují různé charitativní projekty, ale Češi jsou k nim hodně nedůvěřiví. Mnoho se jich však zapojuje například do adopce na dálku - ale podle ředitelky české pobočky UNICEF Pavly Gombové (36) to není dobrý způsob, jak pomoci.

Gomba žila dlouhou dobu v Zimbabwe, proto ví, jak pomoc v rozvojových zemích skutečně vypadá. Zároveň má díky nedávnému průzkumu přehled, jak jsou na tom Češi ve srovnání s ostatními národy s ochotou pomáhat."Ze třiceti zahrnutých zemí měli Češi nejmenší důvěru k dobročinným organizacím, o desítky procent menší než jinde. Na druhé straně, když se v další otázce zjišťovalo, zda by přispěli, pak stejně vysoké procento jako jinde řeklo, že ano," řekla v rozhovoru pro Lidové noviny.Podle ní je to tím, že v Česku existuje mnoho dobročinných organizací a lidé nevědí, které z nich přispět. Zároveň často pochybují, jestli se jejich peníze skutečně dostanou k potřebným. Proto se u nás dlouhodobým projektům podle Gomby příliš nedaří. Zato při náhlých přírodních katastrofách patří Češi k nejštědřejším dárcům.Pokud se neštěstí odehraje někde v zahraničí a organizace se tam sjedou pomáhat, nevadí prý, že je jich mnoho. "Důležité je pak na místě pomoc koordinovat, aby se některé věci zbytečně nedublovaly. Některé organizace také nemají s daným teritoriem příliš zkušeností, což se může neblaze projevit. Třeba na Srí Lance po tsunami bylo hodně organizací, které měly dost peněz, a pak se třeba stavěly školy na nevykoupených pozemcích daleko od vesnic," vysvětlila pro LN.Adopce na dálku není správnáPoměrně populární je u nás projekt adopce na dálku, kdy si "adoptujete" dítě z chudých zemí a zajistíte mu vzdělání. UNICEF však tuto pomoc nepodporuje. A podle Gomby to není férový způsob pomoci."Nepovažujeme za správné vybrat jedno dvě děti z komunity a těm zajistit školní vzdělání. Snažíme se pomoci celé komunitě," řekla a dodala, že za svého života v Zimbabwe zjistila, že nejbohatší jsou tam právě ti, kteří šijí školní uniformy - na něž adoptivní rodiče přispívají největší částkou."Adopce na dálku je dobrá zejména pro dárce, kteří mají dobrý pocit, že přispívají někomu konkrétnímu na konkrétní věc. Z hlediska příjemců to správné není. Víme, že děti, které jsou hezčí a vypadají na fotce chytřeji, mají větší šanci než ty s rozpláclým nosem, které chytře nevypadají. Není správné, aby do školy chodily jen hezké děti. Měly by tam být i ty škaredé," prohlásila Pavla Gomba v rozhovoru pro Lidové noviny.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

adopce UNICEF

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy