Jurečka promluvil o Rittigových známých. Podívejte se

Praha - Ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka před několika týdny odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Několik dní před touto událostí rezignoval na funkci vedoucího kanceláře ministra zemědělství bývalý ředitel Úřadu vlády Lubomír Poul, kterého zadržela policie v loňském roce v souvislosti s kauzou Nagyová, dodnes však nebyl z ničeho obviněn. Jurečka však má podle svých slov s některými věcmi ve spojitosti s oběma muži problém.

Marian Jurečka se v Interview Daniely Drtinové vyjářil na adresu obou mužů a prozradil, že nikoho nesoudí, neboť dbá na presumpci neviny. Lubomír Poul se prý sám rozhodl odstoupit z funkce v kanceláři ministra, neboť bude lepší počkat, jak se celá kauza bude vyvíjet.

Ředitel pozemkového úřadu Petr Šťovíček také nebyl obviněn, podle Jurečky je ale jeho případ poněkud odlišný, neboť se nachází na samém vrcholu státní správy. "V okamžiku, kdy tito státní úředníci běžně přijímají pozvání na oslavu narozenin takových lidí, jako je Ivo Rittig, tak s tím já mám velký problém," tvrdí ministr a dodává, že ačkoliv Šťovíček tvrdí něco jiného, Jurečkovi sdělil: "Pozvání od lidí jako je pan Rittig se neodmítá."

Ministr v rozhovoru odmítl prozradit, kdo mu Lubomíra Poula doporučil jako vedoucího kanceláře. Poul měl údajně Janě Nagyové předávat informace, které pocházely právě od Iva Rittiga. Jurečka však byl nucen připustit, že s vyhrocením celé situace by vedoucího své kanceláře stejně musel propustit.

Nové pracovníky zatím nechceme

Marian Jurečka také zmínil církevní restituce, zejména v souvislosti s delšími lhůtami pro jejich vyřízení. Domnívá se, že jeho strana nebude v této věci zastávat jednotné stanovisko: "Žádný orgán KDU-ČSL o tom nejednal," tvrdí.

Podle něj je celý proces jasně stanovený a chybí jen metodické postupy určení kompetencí: "Neviděl bych to jako obstrukce ze strany státu, pozemkového úřadu a Lesů České republiky. Je to prostě složitý proces, který probíhá poprvé." 

Přesto ministr Jurečka připustil, že pokud by na úkoly spojené s restitucemi Státní pozemkový úřad nestačil, je nabírání nových úředníků jednou z možností, ale až tou úplně poslední. Nejprve by posílil expozitury pracovníky ústředí a pokud by ani to nepřineslo kýžené výsledky, další možností je nárust odměn za dočasné větší množství práce. Nové úředníky by podle svých slov přijímal nerad, jelikož by je musel za rok opět propustit.

Potravinová soběstačnost do roku 2020

Jurečka v rozhovoru také zpochybnil slova Jiřího Dienstbiera, který prohlásil, že vláda údajně hodlá převést potraviny do skupiny s nižží,  5% sazbou DPH. "Podle koaliční smlouvy některé potraviny skutečně chceme do snížené sazby dát, o 5% ale nikde nikdo nehovořil," tvrdí ministr zemědělství.

Podle jeho plánu by však do roku 2020 měl státu zajistit potravinovou až z 90%. Tím by podle něj mohlo dojít ke zvýšení zaměstnanosti v zemědělském a potravinovém průmyslu.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jiří Dienstbier ml. Lubomír Poul

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy