Temelín se nedostaví, tvrdí analytik. Může za to Velká Británie

Praha - Jedním z hlavních témat posledních dní je v souvislosti s ukrajinskou krizí také plánovaná dostavba Temelínu. Podle některých politiků je jeho dostavba Ruskem nemyslitelná, jiní naopak tvrdí, že politika jako taková nemá s Temelínem nic společného. Jak vidí celou situaci odborník?

Podle ministra obrany Martina Stropnického je dostavba Temelína víc, než jen obchodní zálžitost. "Temelín není jen obchod, Temelín je daleko víc. Musí se ještě dořešit, zda je vůbec jeho dostavba potřeba. Temelín má ale velký aspekt nejenom finanční, ale hlavně bezpečnostní," tvrdí ministr a přehodnocuje svůj postoj k ruské nabídce na jeho dostavbu. podle něj se totiž jedná o dlouhodobý závazek a je důležité si uvědomit, komu jej svěříme.

S dostavbou nesouhasí ani ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. "Já za sebe si nedovedu představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína, protože země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku a může se to odrazit i v této oblasti," sdělil serveru Aktuálně.cz

S těmito názory však nesouhlasí například předseda vlády Bohuslav Sobotka, podle kterého by mělo řešení konfliktu postupovat diplomatickou cestou. "Přesto, že česká vláda jasně vyjádřila k vojenskému angažmá Ruska na Ukrajině negativní stanovisko, není možné si představovit, že bychom spálili všechny mosty a že kvůli této krizi zrušíme veškeré obchodní vztahy s Ruskem," sdělil v rozhovoru pro Českou televizi.

O tom, že politika nemá s Temelínem nic společného, je přesvěden také bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Politické zásahy do tendru typu Temelína jsou neslýchané. Výzvy tohoto typu patří do arzenálu studené války. Západ dal Rusku návod na případnou anexi Krymu, tedy území s vysoce převažující většinou ruského obyvatelstva, v Kosovu," sdělil serveru EuroZprávy.cz

O Ukrajině ani Rusku to není...

Podle zákulisního pozorovatele české politiky a byznysu bude tendr na dostavbu Temelína sice zrušen, ale nemůže za to Ukrajina, Krym ani Rusko, nýbrž Velká Británie.

"Britové mezi hlavními účastníky tendru nejsou, i když v případě vítězství česko-ruského Konsorcia MIR.1200 by bezpečnostní systémy elektrárně dodával Rolls-Royce. Sny o financování Temelína však ČEZu zmařilo nedávné předběžné rozhodnutí Evropské komise odmítnout téměř všechny britské argumenty pro zavedení garantované výkupní ceny elektřiny pro jadernou elektrárnu Hinkley Point C," píše na svém internetovém zpravodaji Final Word.

Dodává, že jakmile se námitky komise objevily na veřejnosti, ČEZ i představitelé české vlády své názory rázem přehodnotili. "Garantované výkupní ceny se vytratily ze slovní zásoby českých představitelů. Česká republika tak ale ztrácí jedinou schůdnou možnost financování projektu. Pokud Komise náhodou změní své předběžné rozhodnutí ohledně Británie, bude moci znovu začít skutečná debata o Temelínu," dodává Best.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Temelín Erik Best (americký novinář) Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy