NDR útěku svých lidí přes Prahu prý zabránit nemohla

Praha - Komunistická NDR na podzim 1989 nemohla dlouho vzdorovat požadavku tisíců východoněmeckých uprchlíků na západoněmeckém velvyslanectví v Praze na vycestování na Západ, zatímco československá vláda dělala, že se jí to netýká. Takto vzpomínal na 25 let staré události v Praze tehdejší šéf kancléřského úřadu Rudolf Seiters, který se podílel na jednáních s představiteli NDR a SSSR o otevření cesty utečencům na Západ.

Do Lobkovického paláce na Malé Straně, kde německá ambasáda dodnes sídlí, mířili nespokojení občané NDR, toužící se dostat do Spolkové republiky, už od srpna 1989. V následujícím měsíci se ale jejich proud změnil v mohutnou řeku potom, co Československo zpřísnilo kontroly na hranicích s Maďarskem, přes nějž doposud východní Němci utíkali do Rakouska a dál do západního Německa. Na konci září se jich v útrobách Lobkovického paláce a na jeho zahradě tísnilo okolo 4000.

"Kdybychom ty uprchlíky nechali na holičkách, velmi by to Spolkovou republiku poškodilo," je přesvědčen sedmasedmdesátiletý Seiters, který měl v kabinetu kancléře Helmuta Kohla otázku východních Němců na starosti.

Honeckerův režim v NDR byl podle něj v přístupu k řešení tohoto problému dlouho zatvrzelý. "Naštěstí Polsko a Maďarsko byly reformní a (sovětský vůdce Michail) Gorbačov prosazoval otevřenost a přestavbu, díky čemuž byla pro nás mezinárodní atmosféra příznivá," vylíčil Seiters. Do karet Bonnu podle něj hrálo i to, že NDR byla závislá na hospodářské pomoci západního Německa a blížily se oslavy 40 let NDR, kterých se měl zúčastnit Gorbačov.

"To všechno dohromady vedlo k tomu, že NDR byla nakonec donucena i ve vlastním zájmu souhlasit s vycestováním uprchlíků, jinak by to obraz NDR na mezinárodní scéně těžce poškodilo," tvrdí pozdější ministr vnitra a dnes šéf Německého červeného kříže.

Když 30. září 1989 večer stál na balkonu velvyslanectví, odkud Genscher pronesl dnes již legendární půlvětu "Milí krajané, přijeli jsme sem, abychom vám sdělili, že vycestovat je dnes...", jejíž závěr zanikl ve spontánním jásotu, byl to pro něj prý nejemocionálnější zážitek v životě. Ještě ten večer byli uprchlíci převezeni na nádraží v Praze-Libni, odkud se přes NDR do bavorského Hofu vydal první takzvaný vlak svobody.

"Byl to pořádný milník. V Praze byl vylomen první kámen z Berlínské zdi," soudí rodák z Osnabrücku. "I díky tomu se Praha stala synonymem pro svobodu v Evropě a důležitého kroku k německé jednotě." To, aby vlak jel přes NDR, byl podle něj požadavek samotného vůdce východoněmeckých komunistů Ericha Honeckera. "Pak se mu to vrátilo jako bumerang, neboť lidé podél tratě vlakům tleskali," připomněl Seiters.

Československá vláda tehdy nejprve zvažovala pomoc soudruhům z NDR. Jednou z variant bylo postavit okolo zahrady velvyslanectví zeď, aby se přes plot nemohli dostávat další uprchlíci. "Nakonec zaujala postoj, že to není její věc, ale že to musí vyřešit NDR s NSR," tvrdí Seiters.

Vybavuje si naopak, jak uprchlíkům pomáhali někteří Pražané. "Skrz plot jim dávali oblečení pro děti nebo si od lidí brali klíče od schránek na nádraží, kam si předtím uložili kufry, a ty jim pak donesli na velvyslanectví," popsal jeden z aktérů diplomatického dramatu z podzimu 1989, který v úterý přijede s Genscherem a dalšími pamětníky na německou ambasádu oslavit 25. výročí tehdejších událostí.

Související

Více souvisejících

ndr Praha Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy