Jak čelit zlu a nezvyšovat nenávist? Na Hradě se bude konat velká konference

Praha - S cílem upozornit na rostoucí antisemitismus a extremismus ve světě a hledat řešení nejpalčivějších problémů spojených s náboženskou nesnášenlivostí se v pondělí na Pražském hradě sejde mezinárodní fórum za účasti třech desítek šéfů parlamentů a dalších 500 hostů. Konference je součástí dvoudenních připomínek 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi a konce holokaustu. Kromě akcí na Hradě se v úterý uskuteční pietní shromáždění v Terezíně. Místa konání čekají rozsáhlá bezpečnostní opatření, do kterých se zapojí stovky policistů.

Podle Evropského židovského kongresu (EJC), který je hlavním organizátorem fóra, se hlavní téma akce po nedávných krvavých útocích ve Francii stalo ještě aktuálnějším a naléhavějším. "Útoky cílené na evropské Židy jsou v současnosti běžné, vytrvalé a smrtící. Co je však horší, začínají je ospravedlňovat různé komunity, veřejně činné osoby a média po celé Evropě. Této výzvě musíme věnovat náležitou pozornost a čelit jí," uvedl prezident ECJ Moše Kantor.

Také podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) si "minulost podává ruku s tím, co se odehrává kolem nás". "Bohužel jsme dnes v Evropě svědkem možná podobného ostrakizování určité skupiny lidí. Ty mechanismy, které stály za holokaustem, jakoby se spouštěly znovu," řekl šéf diplomacie ČTK. "Najít způsob, jak čelit zlu, a zároveň nezvyšovat nenávist, je těžký úkol dneška," dodal.

V pondělí se odpovědi na tyto výzvy budou snažit najít účastníci fóra Let My People Live! (Nechte žít můj lid), které svými projevy zahájí Kantor, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předsedové obou komor českého Parlamentu. Následně se uskuteční tři panelové diskuze. O roli médií v ovlivňování veřejného mínění a názoru na extremismus budou diskutovat americký historik Timothy Snyder nebo francouzský filozof Bernard-Henry Lévy. Legislativním opatřením proti nesnášenlivosti proberou odborníci na právo jako americký právník Alan Dershowitz nebo eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. O roli politiků budou debatovat šéfové parlamentů Turecka, Izraele, Česka a Rumunska.

První den připomínek završí slavnostní recepce v Obecním domě pro pět stovek pozvaných, na níž s projevy vystoupí prezident Miloš Zeman, první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans nebo Zaorálek. Akci uvede slavný britský oscarový herec Ben Kingsley.

V úterý, na kdy připadá samotné 70. výročí osvobození Osvětimi, se nejprve na uzavřeném jednání sejdou přítomní šéfové parlamentů, aby doladili výzvu fóra světové veřejnosti. Podle EJC by prohlášení mělo deklarovat nulovou toleranci vůči trestným činům z nesnášenlivosti. Poté na Hradě s projevy vystoupí Zeman, jeho bulharský protějšek Rosen Plevneliev, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a další významní hosté. Proslovy zakončí evropská minuta ticha, ke které se připojí i Osvětim nebo další z míst nacistických táborů smrti Bergen-Belsen.

Odpolední pieta v Terezíně za účasti předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), Kingsleyho či více než 90 českých přeživších holokaustu uctí památku obětí nacistické vraždění Židů. Těch za druhé světové války o život přišlo na šest milionů, z toho více než milion v Osvětimi, kde se v úterý odpoledne uskuteční také pietní shromáždění za účasti předních evropských politiků a přeživších. Českou delegaci povede Sobotka.

Právě kvůli tomu do Česka z pozvaných 14 hlav států nedorazí prezidenti Polska, Francie, Německa nebo Rakouska. Slovenský prezident Andrej Kiska bude mít zvláštní program, aby pietu v Osvětimi stihl, a spolu se Zemanem položí věnce v Terezíně už v pondělí. Z pozvaných nejvyšších představitelů vítězných mocností druhé světové války nedorazí ani prezident USA Barack Obama, ani šéf Ruska Vladimir Putin. Rusko má zastupovat místopředseda horní parlamentní komory Iljas Umachanov.

Kvůli těmto akcím bude v Praze v pondělí a v úterý kompletně uzavřen areál Hradu a pro dopravu bude uzavřeno i Hradčanské náměstí. Omezení dopravy a pohybu se dotknou také okolí Obecního domu a Terezína.

Související

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)

Zemřel jeden z prvních vězňů Osvětimi, holič velitele tábora

Varšava – Polák Józef Paczyński, který byl jedním z prvních vězňů osvětimského tábora, zemřel. Bývalý vězeň se stal osobním holičem velitele tábora Rudolfa Hösse. Jeho smrt potvrdila polská agentura PAP a odvoláním na osvětimské muzeum. Bylo mu 95 let.
Ilustrační foto

Bomba na Zemana, podezřelý dron. Výročí Osvětimi přišlo policii na 10,5 milionu

Praha - Česká policie zrealizovala mimořádné bezpečnostní opatření k akcím konaným u příležitosti uctění památky padlých a 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pořadatelem akcí byl Evropský židovský kongres, zúčastnilo se jich asi pět stovek hostů a více než stovka novinářů. Odehrály se krátce po teroristických útocích ve Francii. Proto byla Policie ČR nucena zvýšit bezpečnostní standardy, permanentně spolupracovat napříč českou i mezinárodní zpravodajskou komunitou a aktuálně vyhodnocovat možná rizika, informuje Policie.cz.

Více souvisejících

Osvětim (70. výročí osvobození) extremismus Antisemitismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy