Symbol komunistického teroru. Kdo byla Milada Horáková, od jejíž popravy uplynulo 68 let?

Praha - Vystudovaná právnička Milada Horáková byla celý život veřejně činná. Bojovala proti bezpráví a útlaku jak s nacisty, tak později s komunisty. A zatímco útrapy druhé světové války přežila, následný režim se jí stal osudným.

Milada Horáková se narodila 25. 12. 1901 v Praze na Královských Vinohradech. Po vystudování právnické fakulty pracovala v Ústředním sociálním úřadu a působila v ženském hnutí jako blízká spolupracovnice zakladatelky Ženské národní rady.

V roce 1929 vstoupila do národně socialistické strany a netajila se tím, že její životní vzor byl T. G. Masaryk, jehož program humanitní demokracie přijala za svůj. Se stejnými myšlenkami se v roce 1939 zapojila do protinacistického odboje, kterého se účastnil i její manžel Ing. Dr. Bohuslav Horák.

Její tažení skončilo v roce 1940, kdy byla v bytě v Horním Bradle 2. 8. zatčena i se svým manželem gestapem. Jejich sedmiletá dcera byla dána na vychování rodičům Bohuslava Horáka a Milada Horáková byla vězněna na Pankráci a v Malé pevnosti v Terezíně.

V říjnu 1944 stanula před soudem a i přes navrhovaný trest smrti byla nakonec odsouzena k 8 letům věznění, její manžel dostal trest 5 roků. Trest si odpykávala v ženské věznici v Aichachu u Mnichova, kde byla vězněna až do osvobození americkou armádou v dubnu 1945.

Z nacistického vězení v Mnichově se vrátila do Prahy 20. 5. a o pár dní později přijel i její manžel. Po letech odloučení se setkali s dcerou Janou a rodiči. Všichni jejich příbuzní válku přežili a Horáková se po tom všem chtěla pouze věnovat své rodině.

To jí ale nevydrželo dlouho. Poválečná atmosféra ji opět strhla do veřejné činnosti. Navázala proto na své členství v národně socialistické straně a stala se poslankyní v Prozatímním národním shromáždění i v Ústavodárném národním shromáždění. Po Františce Plamínkové, kterou nacisté popravili, také převzala štafetu v ženském hnutí a jako předsedkyně vedla Radu čs. žen. 

Kvůli svému smyslu pro demokracii se nevyhnula četným konfliktům s představiteli KSČ a nebála se vyjádřit svůj nesouhlas s jejich postupem v únoru 1948. Byla proto zbavena svých funkcí a 27. 9. 1949 byla zatčena v rámci uměle vykonstruovaného monstrprocesu

Musela se podrobit řadě výslechů, při kterých se komunisté ptali na kde co. Napomáhala při přípravě emigrace Zenkla? Z jakého důvodu se scházela s tajemníkem prezidenta Beneše Sýkorou? Vyšetřovatelé zkoumali, z čeho ji obvinit. Na základě výpovědí Kopeckého, bývalého diplomata a spolupracovníka ze zahraniční komise národně socialistické strany, se začalo rýsovat, kudy se proces s připravovaný původně jako proces s tzv. Direktoriem bude ubírat.

Svou roli zde sehrál zájem vedení KSČ o diskreditaci stoupenců bývalých demokratických stran a politické emigrace. Demokratický politický odboj nesměl být souzen jako takový, ale jako špionážní expozitura imperialistických mocností, především USA. Z vlastenců a vězňů gestapa bylo potřeba „vyfabulovat" válečné štváče a zrádce lidově demokratického zřízení, uvedl ustrcr.cz.

Proces s Miladou Horákovou a spol. začal před státním soudem 31. května 1950. Senát zasedal v následujícím složení: předseda senátu K. Trudák, soudci z lidu M. Kučera a J. Polanecký, soudci z povolání O. Matoušek a K. Bedrna, prokurátoři J. Urválek, J. Vieska, J. Kepák, A. Havelka a L. Brožová (provd. Polednová). Již první den vypovídala Milada Horáková. Výpovědi ostatních obžalovaných a svědků pokračovaly osm dnů a provázela je organizovaná davová hysterie volající po maximálních trestech.

Nakonec byly vyneseny čtyři rozsudky smrti: M. Horáková, J. Buchal, O. Pecl a Z. Kalandra, čtyři tresty doživotí a další těžké tresty odnětí svobody v rozmezí 28 až 15 let, zostřené konfiskací majetku a ztrátou občanských práv.

Odvolání odsouzených a žádosti o prezidentskou milost (Milada Horáková se této možnosti vzdala, žádost podali její otec a sestra) představovaly pro režim pouhou zdržovací formalitu. Pouze u Milady Horákové, na jejíž rozsudek reagovaly žádostmi o milost významné světové osobnosti, K. Gottwald zaváhal, ale nakonec ji neudělil. Dostala jen povolení rozloučit se svými nejbližšími: s dcerou Janou, sestrou Věrou a sestřiným manželem.

Související

Milada Horáková

Před 73 lety byla popravena Milada Horáková

Dne 27. června 1950, tedy před 73 lety, byla popravena Milada Horáková. O samotném vykonstruovaném procesu bylo napsáno a řečeno mnoho. Osobnost Milady Horákové také neupadla v zapomnění - do dějin se zapsala například svým bojem za práva žen i proti nacismu.

Více souvisejících

Milada Horáková

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy