Češi? Nejinteligentnější národ východu Evropy, psal dnes pozapomenutý bohemista

O Češích psal jako o "nejinteligentnějším, nejosvícenějším a nejenergičtějším" národu z východu Evropy. Vděční Češi po něm nejprve pojmenovali nádraží v Praze na Těšnově, aby jej o několik desetiletí později vyhodili do vzduchu. Francouzský bohemista Ernest Denis, který před sto lety jednoznačně přispěl ke vzniku Československa, dnes patří k pozapomenutým postavám tehdejšího dění i bohaté historie česko-francouzských vztahů.

"Byl v první řadě slavistou a protestantem. Před první světovou válkou chtěl rozvíjet slavistiku jako celek," řekl Pierre Gonneau, nynější ředitel Institutu slovanských studií na pařížské Sorbonně, u jehož zrodu Denis stál. Češi jako národ Denise zajímali kvůli svým dějinám, například Janu Husovi, který byl blízký jeho protestanskému přesvědčení.

Podle francouzského bohemisty, historika a autora životopisu Edvarda Beneše Antoine Marese je třeba Ernesta Denise chápat jako někoho, kdo pro českou věc pracoval dlouhodobě. "Celý život se zasazoval o osvobození českého národa. Celou válku pak o to, aby Češi měli vlastní stát," řekl svou výbornou češtinou Mares ČTK v prvním patře Institutu v pařížské ulici Rue Michelet, přímo v pracovně, která před stoletím Denisovi patřila.

Gonneau připomíná, že Denis byl svým založením vědec, jeho cílem byl vznik ústavu, který by na vědeckém základě studoval jazyky a historii slovanských národů. "Cítil se jako vědec. Ale v roce 1918 z něj fakticky byl politický lobbista, zasazující se o vznik slovanských států na troskách Rakousko-Uherska," dodal.

Denis od května 1915 vedl dvouměsíčník La Nation tcheque, který se pro exilovou skupinu kolem Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše stal platformou umožňující francouzskou veřejnost a politiky přesvědčovat o potřebě nového uspořádání střední Evropy a likvidaci Rakousko-Uherska. Název ostatně navrhl novinář Rudolf Klepl, předválečný pařížský korespondent Národních listů. Francouzský bohemista ale přispíval i do dalších exilových periodik.

Historik Mares připomíná, že vedení časopisu od francouzského nadšence v roce 1916 převzal osobně Beneš. "Denis byl možná profesorem na Sorbonně, rozhodně ale nebyl dostatečně diplomatický a tak Beneš začal časopis řídit, aby dokázal zmírnit Denisova bojovná stanoviska," řekl. Jedním z důvodů Francouzova tvrdého protiněmeckého a protirakouského postoje za války nejspíš byla i smrt jeho syna na frontě hned na podzim roku 1914.

"Z francouzského úhlu pohledu byl o středoevropskou kulturu zájem. Zájem také souvisel s pomstou Německu a vypadalo to, že v tomto mohou Slované pomoci," řekl ČTK Gonneau. Osvobození slovanských národů z "německého jha" bylo podle něj v době první světové války stále šířeji vnímáno jako cesta k přeskupení sil v Evropě.

"Ale také tu byl skutečný zájem. Lidé, kteří své vědecké diplomy v této oblasti získali v 70. a 80. letech 19. století byli v tomto ohledu první skuteční vědci," míní Gonneau. "Před tím existovali milovníci ruské kultury nebo české historie, ale byli to amatéři. Byť v dobrém slova smyslu," dodal.

Ernest Denis, který se narodil v roce 1849, se do Prahy poprvé podíval jako čerstvý profesor v roce 1872. V českých zemích byl plné dva roky, intenzivně studoval češtinu. S ní mu pomáhal spisovatel Jaroslav Vrchlický, pro Denise ale bylo klíčové setkání s historikem Františkem Palackým. "To bylo rozhodující a on se začal o Čechy intenzivně zajímat," připomíná Mares.

Francouzský vědec je tak spojkou mezi osobnostmi předcházející generace a lidmi, kteří v době první světové války český sen o národním vzkříšení realizovali v pro mnohé do té chvíle nepředstavitelné podobě samostatného Československa.

Zajímavý je přitom podle Marese jeho vztah s Masarykem. Před vypuknutím války měl totiž vůči němu určité výhrady. "Měl pocit, že kritický duch Masarykův oslabuje sílu Čechů v jejich odboji proti Vídni. To byla vlastně perspektiva českých vlastenců na konci 19. století," řekl historik. S příchodem války a začátkem snah o vznik Československa ale Denisova kritika Masaryka podle něj mizí a oba muži si nejprve korespondují. Jejich spolupráce v určitém ohledu vyvrcholila v jejich navazujících projevech v květnu 1915 při připomínce 500 let od upálení Jana Husa.

Denis byl Benešův přítel a jako vědec se těšil Masarykovu respektu. Mladý československý stát tak jakmile to bylo možné - bylo to jedno z prvních rozhodnutí československé vlády - poskytl pařížské univerzitě značnou finanční částku na vznik institutu slovanských studií a také přímo na zakoupení Denisova vlastního domu, kde institut od svého vzniku na jaře 1920 dodnes sídlí. Mezi válkami se z něj stala nejen významná výzkumná instituce a knihovna, ale také byla přes něj udělována stipendia studentům přijíždějícím do Paříže ze slovanských zemí.

Denis se do Československa vrátil v říjnu 1920, byl však už velmi nemocný a program cesty se musel zkrátit. Zemřel 4. ledna 1921, krátce po návratu do Paříže.

V Praze dnes tohoto pozapomenutého přítele Čechů připomíná pamětní deska na Malostranském náměstí. Na Malostranském náměstí měl od 27. října 1928 sochu, kterou v roce 1940 zlikvidovali nacisté. Pražské nádraží Těšnov, které bylo roku 1985 za komunismu zbouráno, neslo Denisovo jméno v letech 1919 až 1940 a po druhé světové válce do roku 1953. V Brně jsou po Denisovi pojmenovány sady pod Petrovem.

Související

česká národní banka

Oslavy sta let koruny byly zahájeny na Pražském hradě

Slavnostním večerem dnes Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.

Více souvisejících

100. výročí vzniku Československa historie Ernest Denis (historik) Česká republika Tomáš Garrigue Masaryk (T.G.M.) Edvard Beneš

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Změna času

V noci na neděli začíná zimní čas. Noc se nám protáhne

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

před 2 hodinami

Na dálnici D1 se tvoří kolony. (26.10.2024) Prohlédněte si galerii

Dálnice D1 hlásí kolonu, ve které se řidiči zdrží desítky minut

Velký provoz na silnicích a dálnicích se dal v sobotu očekávat, protože jde o první den pětidenních podzimních prázdnin. Poměrně dlouhá kolona se utvořila na páteřní dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidiči musí počítat se zdržením v řádu desítek minut. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trumpův mobil mohli napadnout hackeři. Stopy vedou k velkému rivalovi USA

I Čína se snaží zasáhnout do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Americké úřady se domnívají, že hackeři napojení na Peking se pokusili napojit na mobily a informační sítě používané exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho viceprezidentským kandidátem J. D. Vancem. S odkazem na své zdroje o tom informovala stanice CBS News. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Agrofert

Padlo obvinění v kauze inovativní linky na toasty. Kvůli Babišovi ji řeší i Politico

Dokonce i prestižní web Politico zaujala další česká dotační kauza. Důvod? Týká se firmy ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pátek oznámila, že obvinila jednu právnickou a dvě fyzické osoby v případu dotace na inovační linku na výrobu toastového chleba.

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Obchody vezmou lidé o víkendu útokem. Důvod je nasnadě

Začal víkend, během kterého je tentokrát dobré vzít v potaz jednu věc. Na dva víkendové dny totiž navazuje státní svátek 28. října, na který se vztahuje již několik let platný zákaz prodeje v obchodech. O víkendu je tak potřeba si najít čas na nákup. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant sledují útok na Írán z nezveřejněného místa. Části obrazu byly zakryty izraelskými obrannými silami.

Mimořádná zpráva Izrael útočí na Írán. Hrozí eskalace války na Středním východě

Izrael v sobotu brzy ráno zahájil letecké údery na vojenské cíle v Íránu jako odvetu za nedávné íránské balistické útoky na izraelské území. Výbuchy byly zaznamenány v Teheránu, avšak dosud nejsou k dispozici informace o případných škodách nebo obětech. Tento úder představuje dlouho očekávanou reakci na salvu raket, které íránský režim vypálil směrem k Izraeli na začátku října.

včera

včera

včera

O krok blíže třetí světové válce. Situace na Ukrajině dosahuje kritického bodu, píše tisk

Situace na Ukrajině dosahuje nového kritického bodu. Poprvé od začátku konfliktu se k bojům přidávají jednotky z třetí země, konkrétně vojáci z KLDR. Tento zásadní posun je předzvěstí toho, co by mohlo znamenat začátek širšího globálního konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již varoval, že to může být první krok k válce světového rozsahu. Upozornil na to polský server RMF24, podle kterého je svět o krok blíže třetí světové válce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy