Poštolky, ježci či netopýři. Záchranné stanice zvířat v ČR praskají ve švech

Národní síť záchranných stanic (NSZS) v České republice přijala v roce 2017 celkem 22.537 živočichů, oproti prvnímu roku činnosti (1998) počet vzrostl o 1686 procent. Celkem síť za dvacetiletou existenci přijala 213.178 živočichů. Na konferenci k 20. výročí založení NSZS to řekl Petr Stýblo, ředitel Kanceláře Ústřední výkonné rady Českého svazu ochránců přírody.

Podrobnou evidenci si ale NSZS vede od roku 2007. Od té doby přijala 328 druhů volně žijících živočichů a 189.836 jedinců. Největší skupinu tvoří ptáci (234 druhů, 100.569 jedinců), následují savci (70 druhů, 63.847 jedinců), obojživelníci (13 druhů, 23.872 jedinců) a plazi (11 druhů, 1548 jedinců). U obojživelníků a savců jsou počty ovlivněné nejasnými definicemi záchranných transferů, upozornil Stýblo.

Každoročně jsou nejčastěji přijímanými ptáky jsou poštolky obecné, kterých bylo od roku 2007 13.292. Na dalších místech jsou kos černý a rorýs obecný. Ze savců stanice nejčastěji přijímají ježka západního (15.198 jedinců), netopýra hvízdavého (13.915) a netopýra rezavého (8738).

Od roku 2007 NSZS přijala 2330 kriticky ohrožených, 38.165 silně ohrožených a 36.093 ohrožených zvířat, 22.760 živočichů registrovaných v přílohách Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) a 46.045 jedinců zvěře dle zákona o myslivosti.

Stanicím se podle Stýbla dlouhodobě daří udržet nadpoloviční úspěšnost v pomoci zvířatům. Vypuštěno po pobytu ve stanici je 45 procent zvířat, dalším deseti procentům je poskytnuta pomoc přímo při výjezdech. Třetina přijatých zvířat nepřežije.

Podle odhadů NSZS loni přesáhly roční provozní výdaje sdružených stanic 61 milionů korun. V roce 2015 to přitom bylo o 20 milionů méně. Průměrné výdaje na péči o jednoho živočicha jsou zhruba 2750 korun.

Z dat roku 2017 dále vyplývá, že zdroje záchranných stanic od krajů a státu činí v obou případech 28 procent, obce a města se podílí z 11 procent. Dary a sponzoring představují 12 procent, stejně jako příjmy z jiných aktivit provozovatelů stanice. Příjmy z prodeje a jiných činností stanic pak činí devět procent zdrojů. Ideální by podle Stýbla bylo, kdyby třetinu stanice dostávaly od státu, třetinu od krajů a obcí a na třetinu nákladů si musely sehnat zdroje sami.

Do NSZS je začleněno 33 stanic, které se zabývají záchranou volně žijících zvířat, nikoli domácích či hospodářských. Koordinátorem sítě je Český svaz ochránců přírody.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Ptactvo Příroda ochránci zvířat netopýr

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 38 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy