"Svoje dítě nosím, neunáším." Protesty proti Babišovi zažila řada měst, připomínal se i rok 1939

Asi necelá tisícovka lidí se dnes navečer sešla na náměstí Svobody v Brně při akci Brněnský sedmnáctý. Při ní si studenti připomněli události 17. listopadu z let 1939 a 1989. Jeden z pořadatelů Michal Hořínek ČTK řekl, že se zapojili studenti všech šesti brněnských vysokých škol. V 19:00 vyrazil z náměstí lampionový průvod směrem ke Kounicovým kolejím, které se za druhé světové války staly vězením a popravištěm. Podle Hořínka se průvod cestou rozrostl zhruba na 2000 lidí. Podobná akce se konala ve Zlíně. V Ostravě se demonstrovalo proti Babišovi.

Akci pořádali studenti Masarykovy univerzity (MU), Vysokého učení technického (VUT), Mendelovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění. Letos se k nim nově přidali i studenti státní Univerzity obrany. "Akce se koná proto, že nám nejsou jedno historické události 17. listopadu. Záleží nám na tom odkazovat na předešlé generace studentů. Chceme pokračovat v jejich odkazu," uvedl Hořínek.

Na náměstí zazněly například česká a slovenská státní hymna, vystoupili řečníci a promítaly se dobové záznamy. V 19:00 vyšel lampionový průvod. "Je pietní připomínkou k roku 1939 a německé okupaci. Po cestě je několik historických zastávek, kde se za druhé světové války stala spousta strašlivých věcí. Končí se na Kraví hoře kousek od Kounicových kolejí, kde byli věznění studenti," řekl Hořínek.

Na náměstí Svobody proudí lidé na Brněnský sedmnáctý, připomínáme si Den boje za svobodu a demokracii. Do 19 hodin hudební vystoupení, vzpomínky a projevy. Potom lampionový průvod. #17listopad pic.twitter.com/DHexdC82Xu

— Masarykova Univerzita (@muni_cz) 17. listopadu 2018

Cesta vedla přes Moravské náměstí a Komenského náměstí kolem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a Stavební fakulty VUT, Právnické fakulty MU až ke Kounicovým kolejím.

Součástí Brněnského sedmnáctého bylo i otevření audiovizuální výstavy o komunistickém režimu. Výstava je k vidění v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu. Při zahájení výstavy promluvil bývalý ministr kultury a signatář Charty 77 Milan Uhde nebo pamětnice pronásledovaná režimem Zdena Mašínová.

Národ povstal proti devastaci země

Pochodem studentů a následným shromážděním na náměstí Míru uctili dnes odpoledne lidé ve Zlíně památku boje za svobodu a demokracii. Program začal u rektorátu Univerzity Tomáše Bati (UTB), odkud následně vyrazili studenti se svíčkami v rukou průvodem do centra města, kde ke shromáždění čítajícímu stovky lidí promluvilo několik řečníků. U pamětní desky obětem totalitních režimů umístěné na budově magistrátu účastníci setkání zapalovali svíčky a pokládali květiny a věnce.

V průvodu se objevily transparenty s hesly jako "Studenti UTB nezapomínají", nebo "Díky, že můžeme". Nechyběly však na nich ani nápisy namířené proti předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO). Podle prezidenta spolupořádající Studentské unie UTB Patrika Dohnala je třeba si listopadové události let 1939 a 1989 stále připomínat. "Byly to zásadní milníky v naší historii, kdy se měnil systém. Lidem se to nelíbilo, něco s tím chtěli dělat," řekl dnes ČTK Dohnal.

Na náměstí vystoupila kapela Sunday Session, ke shromáždění promluvili mimo jiné zlínský primátor Jiří Korec (ANO) nebo ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek, který považuje 17. listopad za zásadní datum. "V listopadu 1989 národ povstal proti komunismu, udavačství, veřejným lžím a devastaci země hrstkou vyvolených, která si uzurpovala veškerou moc. Mne už tehdy napadalo, jestli ti lidé na náměstí, ten semknutý národ, jak se tehdy říkalo, mají opravdu stejné cíle, stejné plány, stejná očekávání. A napadá mě to samozřejmě i dnes odpoledne, kdy je tu navíc o poznání méně lidí než tenkrát," řekl Michálek.

Podle Korce mají události z listopadu 1939 a 1989 v české historii velmi důležité místo. "Opravdu si vážím toho, že jsme se dnes potkali. Že pro nás, co zde stojíme, není 17. listopad jen dalším dnem v kalendáři, ale milníkem, kvůli kterému se chceme potkat. Dokud se budeme znát ke své minulosti, budeme lépe chápat současnost a můžeme tak kvalitněji pracovat i na své budoucnosti," uvedl ve svém projevu primátor.

Proti Babišovi se demonstrovalo v Ostravě a Budějovicích

"Babiši, demisi," skandovalo chvíli několik účastníků pochodu. Transparentem s nápisem "Svoje dítě nosím, neunáším" se zase vybavila mladá maminka se spícím batoletem v šátku na hrudi. Nesouhlas s politickou reprezentací byl ale okrajovou záležitostí. "Cílem akce je připomenout důležitost a nenahraditelnost svobody v naší společnosti a zároveň reflektovat její význam a proměnu v pojetí současné generace," uvedl mluvčí ostravské univerzity Adam Soustružník.

Sváteční průvod svobody v #Ostrava došel na #masarykovonamesti. Na organizaci dnešní Oslavy svobody v Ostravě se podílí studenti OU spolu s významnými kulturními institucemi. Účastní se také představitelé z řad akademiků OU. #17listopad @younie_cz #centrumpant @CooltourOstrava pic.twitter.com/tjsAIIzjWK

— Ostravská univerzita (@Ostravska_Uni) 17. listopadu 2018

Lidé se sešli na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru krajského města v 15:00. V 17:00 na 200 účastníků, někteří vybavení svíčkami, vyrazili centrem v průvodu. Během zastávky na Masarykově náměstí účastníci zapálili svíčky a položili je u Morového mariánského sloupu Panny Marie.

Několik stovek lidí se vydalo od budovy Jihočeského divadla v Českých Budějovicích na průvod s názvem Rozsviťme demokracii. Akce připomněla výročí 17. listopadu 1939 a 1989. Pořadatelé dnešní akcí kromě 29 let staré události chtěli poukázat na současnou napjatou politickou situaci. "Samozřejmě, že i tento stav chceme akcentovat," řekl ČTK ředitel pořádajícího Jihočeského divadla Lukáš Průdek. S proslovy se na Piaristickém náměstí vystřídali řečníci z řad umělců, zástupců vysokých škol nebo studentských aktivistů z listopadu 1989.

Akce rozsviťme demokracii trvala přibližně 90 minut. Následně se někteří aktéři přesunuli do divadla, které na dnešní večer připravilo hru Elity. Kriminální drama nahlíží podle divadelníků do konspiračních bytů, nočních barů i života agentů StB a jejich spolupracovníků, kteří po listopadu 1989 zůstali "na klíčových pozicích české ekonomiky a politiky". Podle Průdka Elity poukazují na aktuální situaci ve společnosti. "Ano hra se týká tohoto tématu," dodal.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad Brno Zlín Masarykova univerzita Brno Univerzita T. Bati Ostrava české budějovice

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy