Nenávistné příspěvky na internetu? Ústavní soud řekl dost, padl průlomový verdikt

Při posuzování nenávistných projevů v sociálních sítích nelze podle Ústavního soudu (ÚS) zapomínat na hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin. Například slovní útoky na facebooku jsou sice technicky specifické, lze je však snadno připodobnit k nepřípustným způsobům vedení politického boje ve starších totalitních ideologiích.

ÚS se problematikou zabýval v dnešním nálezu, který se primárně týkal zpěváka Radoslava Bangy alias Gipsyho. Soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když nepřiznal Bangovi postavení poškozeného v trestním řízení s autorem nenávistného komentáře na Bangově profilu. Komentář volající po "bílé vlasti" považoval kladenský soud za spíše obecný, nikoliv adresně namířený proti Bangovi.

Podle ústavních soudců se soud měl detailněji zabývat tím, jak nenávistný projev dopadl na Bangu samotného. "Je třeba zkoumat, nakolik je takové sdělení na tzv. facebookovém profilu odlišné kupříkladu od pomalování výlohy obchodníka náležejícího k jiné společenské menšině," stojí v nálezu.

Soudce zpravodaj Jan Filip novinářům řekl, že nacisté také nemuseli psát adresná hesla typu "Rosenkrantz je zločinec". Stačilo napsat na výlohu "Žid".

"Paralela mezi nacistickou propagandou a tím, co se děje na sociálních sítích, je velmi důležitá," reagovala na dnešní nález Klára Kalibová z organizace In Justitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti. Někteří státní zástupci a soudci mají podle Kalibové pocit, že sociální sítě jsou prostor svého druhu, kde právo neplatí a kde poškození musí vše strpět.

"ÚS v podstatě nálezem, který musí být respektován, řekl, že výroky v prostoru, jako jsou sociální sítě, mohou být stejně zraňující jako výroky ve veřejném prostoru," uvedla Kalibová.

Zvláštní povaha a proměnnost tzv. trestných činů z nenávisti ukládá soudům povinnost posoudit povahu každého z takových útoků i z perspektivy jeho potenciálních konkrétních obětí a prostředí (sociální sítě), ve kterém jsou páchány: https://t.co/iglvZAmnjW pic.twitter.com/aYnekQc94w

— Ústavní soud (@usoud_official) 9. dubna 2019

Hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin se podle nálezu nemohou projevovat pouze v přijetí 'obecně ochranné' trestní legislativy. Měly by nalézt svůj odraz i v hlubším zkoumání a pochopení újmy lidí, jimž jsou útoky adresovány.

"Soudy tak musí vždy zkoumat, jak se jednotlivý útok projeví v individuální sféře konkrétního jedince (např. v důsledku jeho ohrožení, obav, poškození dobrého jména apod.), a nakolik jde pouze o nepřípustnou neadresnou politickou kampaň," stojí v nálezu.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR projevy nenávisti sociální sítě Radoslav Banga Facebook

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy