T.G. Masaryk: Zakladateli Československa by dnes bylo 162 let

Praha - Zakladatel Československa Tomáš Garrigue Masaryk podle politologa Bohumila Doležala určil směr vývoje českých zemí po první světové válce i po listopadu 1989, orientoval české země na Západ a označil Rusko jako hrozbu. První československý prezident se narodil před 162 lety, 7. března v Hodoníně.

Podle Doležala dokázal Masaryk to, co málokterý státník před ním. "Kriticky se díval na vlastní minulost ještě dávno předtím, než se stal prezidentem," uvedl Doležal a pro vysvětlení doplnil, že Masaryk si z vlastních zkušeností dokázal vybrat to dobré a negativní věci zavrhnout. "Masaryk měl také poměrně jasno v Rusku. Měl jasno v tom, že ruský bolševismus je převrácený imperialismus," řekl na adresu prvního československého prezidenta politolog. "Další věc, ve které měl jasno, že jediná možná orientace, která může zabezpečit Československo, je orientace na Západ," doplnil. Největším a zároveň asi nejznámějším úspěchem T. G. Masaryka bylo osamostatnění Čechů a Slováků a vytvoření jejich společného státu. "Otevřel české národní společnosti cestu k politické samosprávě, tedy k vlastnímu státu. Udělal to tak, jak to tenkrát šlo. Udělal to s mnoha, dejme tomu, chybami, ale udělal to a tahle zásluha je neoddiskutovatelná," stručně charakterizoval vznik Československa Doležal. "Češi na to měli právo, měli nárok, aby si své vlastní věci vyřizovali sami. Jakkoliv byla Habsburská monarchie velmi liberální, tak tohle právo jim vzala," doplnil s tím, že založení Československa byl podle něj Masarykův největší úspěch. Přes úspěchy, které mu nelze odepřít, se podle Doležala dopustil i několika významných chyb, které zasahují i do současnosti. "Po roce 1918 udělal velké množství chyb. Největší se pojí s národnostní politikou, kdy byl nedůsledný a ustoupil z toho, co si představoval, jako je soužití Čechů a Němců před rokem 1914," vysvětlil své tvrzení.

Podle něj to nebyla jediná Masarykova chyba, které se za svého působení ve vrcholné politice dopustil. "Také bohužel založil tu tradici, že prezident je otec národa a polobůh, ke kterému musí všichni vzhlížet," zdůraznil další jeho přehmat Doležal. "On sám proti prezidentskému kultu měl jisté výhrady, ale ty výhrady byly takové lehce pokrytecké a bohužel to poznamenalo vývoj po roce 1989, kdy prezident v našem politickém systému působí jako destruktivní element," doplnil Doležal s tím, že v současné době český prezident reprezentuje něco nejasného, ale jeho slova mají větší váhu, než vychází z litery ústavy. Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Za první světové války opustil svůj původní názor, že by Rakousko-Uhersko bylo možné reformovat do moderního svazku samosprávných zemí. Vzhledem k aroganci absolutistické moci zaujal Masaryk stanovisko nezávislosti národů a národa českého a jeho vystoupení z monarchie. Během světové války přesvědčoval státníky velmocí o potřebnosti a užitečnosti samostatného českého státu. Americký prezident Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně odvolal svoje dosavadní stanovisko, které podporovalo celistvost Rakousko-Uherska, a přispěl k rozpadu monarchie. Zároveň podpořil vznik Československa. Masarykova Washingtonská deklarace zaručující svobodu malým středoevropským a jihoslovanským národům se stala zakládající listinou nového demokratického Československého státu. Masaryk byl 14. listopadu 1918 zvolen prvním prezidentem. V první polovině prosince 1935 Masaryk kvůli zdravotnímu stavu abdikoval, Národní shromáždění na jeho doporučení zvolilo prezidentem Edvarda Beneše. Začátkem května 1937 TGM poprvé zasáhlo onemocnění plic. V noci na 2. září 1937 dostal první československý prezident poslední záchvat. 11. září upadl do bezvědomí a 14. září 1937 na zánět plic zemřel.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Socha T.G.Masaryka na Hradčanském náměstí

Ukrajinští emigranti si v meziválečné Praze založili básnickou školu, podporoval ji i Masaryk

Když na počátku roku 1919 obsadila Rudá armáda Ukrajinskou lidovou republiku a připojila ji k Sovětskému svazu, přestalo být pro ukrajinskou protirežimně smýšlející inteligenci bezpečno. Proto mnoho intelektuálů uprchlo ze země a hledalo azyl v jiných státech. V Československu se tehdy sešla celá řada ukrajinských básníků, kteří se v Praze sdružili do uskupení nazývaného Pražská škola ukrajinských emigrantských básníků. Značnou podporu jí poskytl i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Více souvisejících

Tomáš Garrigue Masaryk (T.G.M.) Magda Vášáryová

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy