Cena plynu letos rostla, stejné to bylo s ropou. Zlevňovaly průmyslové kovy

Burzovní ceny ropy a plynu letos vzrostly, i když koncem roku většinu zisků ztratily. Elektřina a uhlí zdražily o desítky procent. Výrazně stoupla i cena kukuřice. Naopak průmyslové kovy vesměs zlevnily, zlato nakonec zůstalo na svém. ČTK to řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg vzrostl o 15 procent a výrazně tak překonal mnohé ztrátové akciové indexy.

"Největší zisky komodity zaznamenaly v první polovině roku v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. S počátkem léta ale přišel propad," uvedl Tyleček. Vedle energií nejvíce rostly ceny pomerančového džusu (nárůst o 48 procent), niklu (46 procent) a rýžie (25 procent). Naopak nejvyšší ztráty měly stavební dřevo v USA (minus 65 procent), cín (minus 40 procent) a káva (minus 25 procent).

Cena ropy rok podle Tylečka uzavřela se ziskem devět procent. Texaský ropný benchmark WTI vzrostl o sedm procent. Ještě vyšší zisky měly plyn a elektřina. V závěru roku však jejich ceny vymazaly naprostou většinu zisků. Měsíční kontrakt na plyn na německé burze rostl v závěru roku o osm procent, přestože ještě v srpnu zaznamenával více než 300procentní nárůst. Roční kontrakt na elektřinu na burze v Lipsku vystoupal o 82 procent. Cena uhlí na burze v Rotterdamu vzrostla od počátku roku o 90 procent.

"Cena zlata na podzim umazala ztráty z předchozích měsíců a na konci roku se pohybuje nad 1800 dolary za unci, což je zhruba stejně jako před rokem. V listopadu a prosinci žlutý kov posílil z letošního minima 1630 dolraů o více než 170 dolarů," řekl ČTK ředitel Gold.plus Martin Stránský. Na vývoj ceny zlata reagovalo i stříbro. To je nyní o čtyři procenta dražší než na začátku roku.

Meziroční růst palivového dříví u českých dodavatelů vystoupal podle posledních dat ve třetím čtvrtletí o 113 procent a podle signálů z trhu držel také v závěru roku. Ceny stavebních materiálů si prožily rok jako na houpačce. Z přepálených jarních cen měly v závěru roku tendenci klesat mimo jiné stavební dřevo a mírně také pálené cihly. Nižší ceny izolačních materiálů v závěru roku dělají radost všem, kdo se rozhodl zateplit kvůli vysokým cenám energií. Cena fasádního polystyrenu za rok 2022 stále roste o 40 procent a cena porobetonových cihel přidává 25 procent, dodal Tyleček.

Ceny nejvíce obchodovaných průmyslových kovů v uplynulém roce klesly. Měď zlevnila o 14 procent a hliník o 15 procent, upozornil Tyleček. Platina, která má nezastupitelnou úlohu v automobilovém průmyslu, a těží se z velké části v Rusku, letos podle Stránského zdražila o šest procent. Palladium se naopak propadlo o sedm procent.

Cena kukuřice na chicagské burze přidala od počátku roku 12 procent, naopak cena pšenice takřka stagnovala. Konec roku ji zastihl v zisku jedno procento. Výrazný pokles má za sebou v tomto roce káva. Arabica obchodovaná v New Yorku ztratila 25 procent. Výrazné ztráty zaznamenala také bavlna, která letos propadla o 24 procent, uzavřel Tyleček.

Související

Více souvisejících

plyn ropa Kovy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy