Nezaměstnanost v srpnu klesla, bez práce je 6,2 procent lidí

Praha - V srpnu evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 450 666 uchazečů o zaměstnání. To je o 5 675 méně než v červenci a o 84 559 méně než v srpnu 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 434 497 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob klesl na 6,2 % (červenec 2015 – 6,3 %, srpen 2014 - 7,4%).

„V srpnu se situace vyvíjela dle očekávání. Nezaznamenali jsme žádný sezónní výkyv. Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla. Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin se nadále zvyšoval počet volných pracovních míst - rekordní nárůsty v tomto ohledu hlásí všechny regiony. Například Olomoucký či Liberecký kraj evidují nejvyšší počet volných pozic od roku 2001. A to svědčí o tom, že česká ekonomika oživuje," shrnuje zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 4,3 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Ústí nad Labem (17,1), Bruntál (14,7), Karviná (13,2), Chomutov (12,7), Most (11,5) a Hodonín (9,6). Z celkového počtu nahlášených volných pozic jich bylo ke konci srpna 9 210 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP). Celkem 28 643 míst nabízeli zaměstnavatelé absolventům a mladistvým.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,8 %), Prachatice (3,1 %), Rychnov nad Kněžnou (3,4 %), Benešov a Jindřichův Hradec (oba 3,6 %), Rokycany, Jičín a Písek (shodně 3,7 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,7 %), Karviná (11,2 %), Ústí nad Labem (11 %), Bruntál a Ostrava - město (shodně 10,3 %), Chomutov (9,8 %), Děčín (8,6 %) a Sokolov (8,5 %).

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 60 okresů - největší Jindřichův Hradec (o 3,9 %), Praha-východ a Jičín (shodně o 3,5 %), Rakovník (o 3,4 %), Trutnov (o 3,1 %) a České Budějovice (o 2,7 %). Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 6 regionů, nejvyšší pak okres Znojmo (o 1,4 %), Benešov (o 0,5 %), Teplice (o 0,3 %), Pelhřimov a Liberec (shodně o 0,2 %).

Přestože se absolventi zpravidla hlásí na ÚP ČR až v průběhu září, patřila právě tato skupina uchazečů mezi ty, které během srpna přicházely v hojnějším počtu do evidence. Celkem bylo k 31. 8. 2015 bez práce 17 844 bývalých studentů. To je oproti červenci o 2 077 osob více. Ve srovnání s přechozími roky je ale jejich počet nižší.

Pokud jde o učitele a další pedagogické pracovníky ve školství, v srpnu jejich počet klesl. Celkem jich úřad evidoval 7 936. Do evidence se přihlásilo 1 074 lidí z tohoto oboru, naopak do zaměstnání jich nastoupilo 2 161. Nejvíce byli mezi nezaměstnanými zastoupeni učitelé středních škol (kromě odborných předmětů), konzervatoří a 2. stupňů ZŠ – 1 615 osob. Meziměsíčně stoupl počet volných míst v této oblasti. Zaměstnavatelé jich nabízeli celkem 1 540. Školy měly zájem hlavně o učitele 1. stupně ZŠ. Celkem jim nabízeli 336 volných pozic. „Obecně můžeme říci, že i na základě změny zákona zaznamenáváme nárůst volných míst na těchto pozicích. Nastavuje nová kritéria pro výkon tohoto povolání, a poptávka po učitelích se proto zvyšuje," uvádí ředitelka Sadílková.

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře, nástrojáře, obsluhu pojízdných zařízení či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy. Dále hledali řemeslníky a kvalifikované stavební dělníky, kuchaře a prodavače, pracovníky v administrativě, ve zdravotnictví i sociální oblasti, kamnáře, dlaždiče, skladníky, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center nebo uklízeče. Přednost dávali proškoleným specialistům s praxí.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. svářeč, slévač, soustružník, zámečník, nástrojář, mechanik a opravář strojů, řezač plamenem, páječ, seřizovač, obsluha CNC strojů). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Ve Varšavě proběhlo setkání Volodymyra Zelenského s Donaldem Tuskem (8. července 2024). Prohlédněte si galerii

Zelenskyj v Polsku. Ukrajina se sousedy podepsala bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do sousedního Polska, aby se setkal s tamním protějškem Andrzejem Dudou a polským premiérem Donaldem Tuskem. Hlavním účelem návštěvy je podpis bezpečnostní dohody mezi oběma zeměmi, ke kterému došlo v odpoledních hodinách. Informoval o tom server Wiadomości. 

včera

Emmanuel Macron

Porážkou Le Penové to teprve začíná. Francie se potřebuje dát dohromady

Francie vyhrála bitvu, celou válku má ale ještě před sebou. Krajní pravice u voleb utrpěla významnou porážku a nenaplnily se tak obavy z první takové vlády od nacistické okupace. Přesto ale kombinace středu a levice může vést k další nestabilitě a prohloubení krize ve francouzské politice, jejíž stabilita i samotná existence jsou životně důležité pro Evropu i svět. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ)

Smrt nezávislé novinařiny v přímém přenosu: NFNŽ a Seznam vytvářejí monopol na pravdu

Pakt Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Seznamu vytvořil monopol na hodnocení zpravodajského obsahu. Náš šéfredaktor to již komentoval z pozice řídícího pracovníka. Na zástupce Seznamu se mediální skupina INCORP a.s. obrátila prostřednictvím e-mailové komunikace. Na základě odpovědi na tento mail a obvinění, že mé texty nejsou čistě autorské, je na čase, abych se ohradil i jako autor, jehož obsah je stavěn na pranýř. Tento text je adresován přímo lidem z NFNŽ a Seznamu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

S Bidenem, anebo bez něj. Demokraté řeší, jak zvýšit šance na triumf nad Trumpem

Demokratičtí kongresmani se na virtuální schůzce nedokázali shodnout, jestli chtějí, aby Joe Biden pokračoval v boji o obhajobu postu prezidenta Spojených států. Podle některých při kampani selhává, jiní mu vyjadřují podporu. Ale ani jeho podporovatelé si nejsou jistí, jestli stárnoucí prezident má na další čtyřleté funkční období. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy