Pořídit bydlení může být levnější. Novela by lidem ušetřila statisíce

Praha - Pořízení vlastního bydlení by mohlo být zase o něco levnější. Opoziční strany totiž přišly s návrhem zrušit 4% daň z pořízení nemovitosti. Chtějí tak změnit návrh ministerstva financí, který teď projednává Sněmovna.

Poslanci jednali o návrhu ministerstva financí na 4% daň z pořízení domácnosti. Opoziční strany však podaly protinávrh. "Tuto naprosto zbytečnou daň, která zatěžuje především mladé rodiny, mladé lidi, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení, chceme zrušit," prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

"Daně z nemovitosti jsou v porovnání s Evropou velmi nízké. Populistické návrhy zrušit daň, to umí každý, tak to ani neberu vážně," bránil se ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš.

Zatím se prodávající s kupujícím může dohodnout, kdo daň z nabytí nemovitosti zaplatí. Ministr financí ale chce, aby tuto daň platil povinně kupující. Podle některých kritiků je tato daň už nadbytečná. Nemovitost je totiž zdaněna už několikrát.

Například u bytu za 1 a půl milionu by to podle návrhu opozičních stran byla úspora šedesát tisíc. "Mně se opravdu nelíbí, proč mají občané vlastně opakovaně platit, platit a platit," rozčiluje se František Laudát, poslanec za TOP 09.

Ve chvíli, kdy se dům nebo byt staví, investují do něj podle Laudáta lidé peníze zdaněné daní z příjmu a navíc každý rok platí daň z nemovitosti. "Dnes je to poměrně výrazný příspěvek do státního rozpočtu ve výši asi deseti miliard korun," argumentoval Václav Votava z ČSSD.

Ještě před tím, než ale poslanci vůbec začali o něčem jednat, začali se hádat, o čem vlastně budou jednat. Na programu schůze se dohadovali více než hodinu a půl. A tak se původně plánované body, jako je daň z nabytí nemovitosti, odsouvaly a odsouvaly.

Sněmovna nakonec novelu propustila do třetího čtení. Změna měla původně platit už od 1. dubna, to už se ale nestihne. Rozpočtový výbor proto doporučil, aby začala platit první den třetího měsíce od vyhlášení ve sbírce.

Pokud by Sněmovna předlohu schválila začátkem května, bude mít poté Senát měsíc na její projednání a případné schválení, prezident pak 15 dní na její podpis. Kdyby novela vyšla ve sbírce v červnu, začala by platit od září.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení Daň z nemovitosti Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy