Humbuk kolem CETA? Přímý vliv dohody na Česko bude zanedbatelný

Praha - Obchodní a hospodářská smlouva CETA mezi EU a Kanadou bude mít zanedbatelný přímý vliv na českou ekonomiku. Shodují se na tom analytici, které dnes ČTK oslovila.

Nepřímo ale bude mít dohoda podle nich pozitivní vliv především v podobě utužení geopolitického partnerství mezi oběma břehy Atlantického oceánu a navíc může posloužit jako precedens pro další podobné dohody, například pro dojednávanou dohodu mezi EU a USA (TTIP).

Smlouvu CETA v neděli podepsali kanadský premiér Justin Trudeau a představitelé Evropské unie. Dohoda by měla od příštího roku začít odstraňovat naprostou většinu cel a poplatků, které dosud omezují obchod mezi unií a Kanadou.

"Uzavření CETA je pro ČR dobrou zprávou, jak ekonomicky, tak zejména geopoliticky. Důsledek uzavření úmluvy CETA pro českou ekonomiku bude pozitivní, byť v přímé formě poměrně zanedbatelný," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka bude rozšíření obchodních příležitostí o další trh pro české a evropské firmy pozitivní. Podíl vývozu do Kanady na celkovém českém vývozu ovšem podle něj činí pouze 0,2 procenta. "Nicméně důležitý je nepřímý vliv prostřednictvím subdodávek pro západoevropské firmy exportující na kanadský trh. Celkem má Kanada vliv na 0,4 procenta českého HDP," uvedl.

"Dnešní význam dohody je především symbolický - představuje první úspěšný krok v liberalizaci světového obchodu po dlouhé době neúspěšných pokusů nebo dokonce protisměrných kroků," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Celkově by dohoda podle něho měla pro Kanadu přispět k růstu HDP o 0,18 až 0,36 procenta. Vzájemný obchod by se měl zvýšit ročně až o 12 miliard eur a k liberalizaci by mělo dojít hlavně v obchodě s potravinářskými výrobky, kde bude 92 procent obchodu bez jakýchkoliv omezení, uvedl.

Psali jsme:
Dohoda CETA je na světě: Velké ambice, budoucnost nejistá. Základní fakta  

Pro samotné Česko podle Sobíška ekonomický význam CETA lze hodnotit jako okrajový. "Určitou výhodu CETA jsme ale již v předstihu začali pociťovat, když Kanada před třemi lety přestala uplatňovat vůči Čechům cestujícím do této země vízovou povinnost. Její zrušení bylo ze strany EU jednou z podmínek uzavření dohody CETA," upozornil.

Související

Emmanuel Macron se sešel s Milošem Zemanem

Macron je skeptický ohledně obchodní dohody s Británií

Francouzský prezident Emmanuel Macron nepovažuje uzavření obchodní dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím do konce letošního roku za reálné. Do konce roku 2020 běží tzv. přechodné období, které nechce Macronův britský protějšek Johnson za žádnou cenu protahovat. Británie oficiálně opustila EU na konci ledna, nyní mají započít vyjednávání o podobě budoucích vztahů, tedy i těch obchodních.

Více souvisejících

CETA (Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou) Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy