Komunismus před komunismem? Ideály sahají dál než k marxismu-leninismu

Ideály společného vlastnictví a společnosti bez sociálních rozdílů sahají hlouběji než k hlavním komunistickým ideologům, které jsou straší generaci známé z nepříliš populárních hodin marxismu-leninismu. Myšlenky společného vlastnictví, jednotné výchovy a zrušení společnosti se tu a tam vynořovaly napříč celou historií.

Za jednoho z prvních strůjců této ideologie, lze považovat už Platóna. A opravdu v jeho díle zvaném Ústava, najdeme nejeden prvek, který komunismus připomíná - zejména výchova dětí a společný majetek všech členů státu. Snaha narušit zaběhnutý sociální řád, který už od starověku spočíval zejména na rozdělení společností do několika různě hierarchicky podřazených skupin, v marxistické hantýrce tříd, se často spojovala i z církevní reformami. U nás nejznámější jsou samozřejmě husité, respektive jejich radikální odnože, nejslavnějším příkladem jsou Táborská polní vojska. Ale společné vlastnictví se prosadilo i v německé reformaci, kde dopadlo podobně jako husitská polská vojska. Duchovním vůdce tohoto hnutí byl Thomas Muntzer, původně úzký spolupracovník reformátora Martina Luthera. Muntzerova komuna nakonec byla vyvrácena v tzv. Velké selské válce. Podobně tomu bylo i u radikálních anglických reformátorů - společné vlastnictví půdy a beztřídní společnost prosazovali tzv. diggeři, ale jako v ostatních případech i oni se brzy dostali do konfliktu z vládní mocí.

Teoretickou reflexi některých komunistických principů byla raně novověká díla jako Utopia Thomase Moora nebo Sluneční stát Itala Thomase Campanelly. Ovšem dnes se odborníci přou, jestli jde opravdu o popis ideální společnosti nebo šlo o ironii a autoři se naopak snažili poukázat na nesmyslnost takových myšlenek. Každopádně pro dnešního člověka jsou tyto představy spíše dystopií a při představě jejich praktického uplatnění běhá člověku mráz po zádech.

Co ale tyto myšlenkové hnutí výrazně odlišuje od pozdějšího komunismu je jejich úzká provázanost s náboženským myšlením – rovnost jak majetková, tak společenská je to obhajována zejména na křesťanských zásadách. Komunismus se ale jak známo vydal odlišnou cestou. Zásadním impuls mu bylo osvícenské myšlení, které vystoupilo s kritikou náboženství a feudálních nerovností, během Francouzské revoluce tak vznikly první politická hnutí, které bychom mohli chápat jako levicová. Kromě toho také ukázala Francie budoucím komunistům způsob, jakým lze dosáhnout tak radikální změny společnosti.

Dalším významným impulsem pro ideu komunismu byla drastická změna materiálních podmínek během průmyslové revoluce, která přinesla vznik nové třídy-dělnictva, proletariátu. Ten se stal hlavní cílovou skupinou komunistických idejí. Drastických pracovních podmínek tehdejších dělníků si všimli i někteří filantropové a idealisté mezi podnikateli, kteří se pokoušeli o zavedení utopického ideálu beztřídní společnosti. Většinou se pokoušeli vybudovat malé izolované komunity, které měly fungovat na základě rovnosti a společného vlastnictví, nejznámější z nich je kolonie s názvem Nová Harmonie anglického podnikatele Roberta Owena Nová Harmonie byla založena roku 1825 a fungovala zhruba 4 roky než se rozpadla kvůli vnitřním sporům jejich obyvatel.

Samotný pojem komunismus zřejmě poprvé použil roku 1839 francouzský utopista Étienne Cabet pro jím založené komunitní hnutí. Zhruba ve stejné době se začalo používat v politice i slovo socialismus zpočátku se ale mezi nimi nerozlišovalo. Jejich použití záviselo hlavně na tom od kterého autora byly myšlenky přejímány. V kontinentální Evropě se „komunismus“ považoval za ateističtější a radikálnější než „socialismus“, v Anglii ale například byli levicoví ateisté označování jako socialisté. Jasno se mezi pojmy udělalo až po založení komunistické internacionály a zejména po bolševické revolucí v Rusku.

Rané komunistické myšlenky samozřejmě pronikaly i k nám, asi nejvýznačnějším agitátorem byl moravský buditel František Matouš Klácel, který odjel zakládat utopické Jednoty svobodomyslných do Spojených států roku 1869. Ten se také zasloužil o uvedení idejí socialismu a komunismu do českého prostředí v Listech přítele přítelkyni o původu socialismu a komunismu, jejich adresátem byla Božena Němcová. S myšlenkami komunismu se brzy seznámil i významný obrozenecký politik a historik František Palacký. Ten prokázal, že z historie je opravdu možné se poučit - ke komunistické ideologii vyjádřil velice skepticky:

„Kommunismus, byť i bez krvavého boje všech proti všem provésti nedal, uvedl by v krátce celé pokolení lidské dostavu zhovadilosti, obrácením Darwinovy myšlenky zrovna na ruby."

Tato slova napsal František Palacký v brožurce Doslov k Radhostu, která je někdy označována jako jeho politická závěť. Jeho slovům nakonec dala historie zapravdu

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus socialismus

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 29 minutami

před 51 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy