První známky ekonomické krize v Česku? Období blahobytu skončí

Letos bylo v ČR založeno 22 896 nových firem, což je 1 103 méně než ve stejném období loňského roku. Přitom v roce 2017 vzniklo nejvíc firem od předkrizového roku 2007. Může se jednat o první náznaky krize, před kterou varují ekonomové z celého světa?

Současně roste poměr mezi vzniklými a zaniklými společnostmi, proto se celkový počet firem letos zvýšil jen o 13 771 na 489 389. Informace zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„Zpomalování tuzemské ekonomiky jde ruku v ruce se zájmem podnikatelů o zakládání nových firem. Loňský historický rekord, kdy bylo založeno 32 187 pravděpodobně nepadne. Přesto je na trhu stále cítit optimismus a nové firmy v ČR přibývají rychlým tempem. Za první tři kvartály letošního roku bylo zaregistrováno víc společností než za celý rok 2009, 2011, 2012 i 2013,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V České republice bylo ke konci třetího kvartálu registrováno celkem 489 389 firem, z toho 462 945 společností s ručením omezeným a 26 444 akciových společností.

„Přesto, že vzniklo 22 896 nových firem, celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil o 13 771. To znamená, že ve sledovaném období bylo 9 125 firem vymazáno z obchodního rejstříku. Koncem pololetí se poměr zaniklých firem k nově založeným se blížil 37 procentům, aktuálně atakuje hranici 40 procent. To naznačuje, že ještě intenzivněji dochází k pročišťování podnikatelské základny,“ dodala Štěpánová.

Krize klepe na dveře

Podle řady ekonomických společností stále více roste riziko obří ekonomické krize. Podle prestižní finanční společnosti JPMorgan Chase & Co. je další za dveřmi. A způsobí katastrofu.

Před 10 lety způsobil Lehman Brothers globální finanční a hospodářskou krizi, na kterou vlády i centrální banky reagovaly mimořádnými opatřeními. Stratégové společnosti JPMorgan Chase & Co. nyní vytvořili model, který předpovídá načasování a rozsah budoucí finanční krize. Ta má přijít v roce 2020.

Podle ekonomů bude tato krize zřejmě méně bolestivá, než ta před deseti lety. Přesto bude rozsáhlá a nachystá půdu pro další, o mnoho silnější krizi. Likvidita finančního trhu se totiž od imploze v roce 2008 zmenšila a není zcela jasné, jaký to bude mít vliv na následující krize, tedy té, která přijde po roce 2020.

Analytik Marko Kolanovič tvrdí, že další finanční krize by mohla být vyvolána náhlými prodeji akcií prostřednictvím počítačových obchodních systémů. "Další krize pravděpodobně povede k sociálnímu napětí podobnému tomu, které bylo zaznamenáno před 50 lety v roce 1968," varuje Kolanovič.

I uznávaný německý ekonom Daniel Stelter se svými americkými kolegy tvrdí, že nová ekonomická krize je prakticky za rohem, jen si ji ale neuvědomujeme a nevidíme náznaky, které k ní vedou. Rozhodl se proto v ekonomickém magazínu Wirtschafts Woche popsat důvody, které podle něj naznačují příchod hlubokého finančního propadu, který nás čeká už za několik měsíců.

Jako první důvod uvádí silné nadhodnocení americké burzy. Finanční trhy se řídí americkou Wall Street, která stoupá. To se ale neobejde bez reakce ostatních trhů. Problém je podle ekonoma v tom, že americká burza je extrémně nadhodnocená, a spolu s ní se na tomto problému svezou i ostatní burzy. Podle investorů by se hodnoty měly snížit přibližně na polovinu, otázka ale je, jestli k tomu samovolně dojde.

Spolu s nadhodnocenou burzou přichází ruku v ruce silné sebevědomí finančníků. Stačí ale malý náznak, že se ekonomika řítí do krize, a makléři se začnou nakoupených komodit zbavovat. Výsledkem takového masivního prodeje ale bude pokles kurzů, které mají vliv na akciový trh.

Opačný problém nastává v případě investorů. Jejich aktivita totiž klesá a upadá do pasivity, kdy investoři nakupují pouze akcie, které právě rostou. To ale vede k prohlubování trendu nadhodnocení burzy. 

Ekonom pozoruje další náznaky blížící se krize i v samotných financích. Lidé na burze sice obchodují komodity, které akciově vlastní, a jiní jim za ně poskytují finanční plnění, může ale nastat fáze, kdy peníze nebudou dostupné a platby se začnou zpožďovat. 

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika krize firmy podnikatelé Ekonomická krize

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 41 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy