Stav veřejných financí? Schodek letošního rozpočtu bude zřejmě nižší, avizuje rada

Státní rozpočet za letošní rok podle Národní rozpočtové rady zřejmě skončí s nižším než naplánovaným 50miliardovýcm schodkem. Důvodem jsou zejména vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení díky vysokému růstu mezd. Rada o tom dnes informovala v pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí. Ty jsou podle ní v současnosti v dobrém stavu. Rada také ocenila emisi dluhopisů pro občany, kterou ministerstvo financí začalo tento týden prodávat.

"Státní rozpočet pravděpodobně ukončí rok 2018 s významně lepším saldem než plánovaných mínus 50 miliard korun," uvedla rada. Letošní rozpočet podle jejích propočtů získal dodatečných 20 miliard korun daňových příjmů díky tomu, že ekonomika nyní roste nad svými možnostmi.

I ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že výsledek hospodaření na konci roku bude výrazně lepší než plánovaný deficit. "Předpokládáme, že výsledek bude blízko vyrovnané bilanci," uvedl v pondělí úřad.

Rada dnes zopakovala, že předložení rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun nepovažuje z makroekonomického pohledu za vhodné.

Za příznivé naopak rada označila, že se na rozdíl od loňského roku daří rychleji čerpat ze státního rozpočtu kapitálové výdaje. "Rada nicméně upozorňuje, že celková úroveň investic sektoru veřejných institucí se i přes předpokládaný nárůst na 3,8 procenta HDP v roce 2018 pohybuje pod dlouhodobým průměrem, který za období 2008 až 2017 činil 4,5 procenta HDP," uvedla.

Rada také považuje za pozitivní kvůli dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí vydání dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisu Republiky, které tento týden začalo nabízet ministerstvo financí. Nabídka státních dluhopisů občanům podle rady mimo jiné snižuje pravděpodobnost přeprodeje dluhopisů zahraničním investorům.

"Rovněž nabízí českým občanům vyšší zhodnocení jejich úspor ve srovnání s většinou konzervativních domácích bankovních produktů. V neposlední řadě by emise dluhopisů pro občany mohla vést i k vyššímu povědomí a celkovému zájmu veřejnosti o hospodaření sektoru veřejných institucí," uvedla rada.

2/2 rozpočet skončí letos lépe než plánovaným deficitem 50 mld. Rada také považuje za pozitivní rychlejší čerpání investic a vydání Dluhopisu Republiky. Podrobnější informace najdete na našem webu: https://t.co/zMWkZwZZPP

— Národní rozpočtová rada (@rozpoctova_rada) 5. prosince 2018

O vzniku Národní rozpočtové rady rozhodl loni schválený zákon o rozpočtové odpovědnosti. V čele rady stanula bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Předsedu volí Poslanecká sněmovna na návrh vlády, další dva členy volí rovněž Poslanecká sněmovna, po jednom na návrh Senátu a České národní banky. Úkolem rady je nezávisle hodnotit rozpočtovou politiku, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, ke konci listopadu rozpočet vykázal schodek 21,6 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Národní rozpočtová rada Ekonomika Ministerstvo financí veřejné finance

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 12 hodinami

Předpověď počasí bez sluníčka. Teploty přesto půjdou přes 20 stupňů

Jeden den volna už jsme si v tomto týdnu užili, další dva dny jsou před námi. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás nečeká o víkendu moc sluníčka. Teploty přesto porostou přes 20 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy