Za tvrdou dřinu nechci tvrdý chléb. Zaměstnanci Severočeských dolů demonstrovali za vyšší mzdy

Zaměstnanci Severočeských dolů dnes demonstrovali před budovou ředitelství společnosti. Požadují zvýšit měsíční mzdy průměrně zhruba o 3000 korun. Jednání odborářů se zaměstnavatelem nicméně zatím nebyla úspěšná. Severočeské doly, které plně ovládá ČEZ, zhruba po hodině vyjednávání nabídly zvýšení tarifů o 5,5 procenta, což je podle mluvčího společnosti Lukáše Kopeckého 1750 korun měsíčně. Odboráři nabídku odmítli, řekl zhruba 500 demonstrujícím předseda odborové organizace Josef Slunečka. Demonstrující se po dvou hodinách rozešli domů poté, co zaměstnavatel oznámil, že další nabídku pro ně nemá. Jednání budou pokračovat příští týden v pátek.

Kompromisní nabídka, kterou společnost předložila, by podle Kopeckého po zohlednění benefitů představovala nárůst hrubé měsíční mzdy o 2150 korun pro každého zaměstnance. Odboráři požadovali navýšení tarifních mezd o 2000 korun plus 1000 korun na přerozdělení.

"Návrh zaměstnavatele absolutně nekoresponduje s našimi požadavky, a nemůžeme ho proto přijmout. Jednání budou pokračovat, pokud ale nebudou úspěšná, vyjdeme znovu do ulic. Jsme připraveni vyhlásit stávkovou pohotovost a v případě potřeby také zastavit klíčová místa provozu dolů," řekl ČTK organizátor demonstrace a odborář David Frňka.

Šesté kolo vyjednávání bylo dnes as po třech hodinách jednání přerušeno, bude pokračovat 21. prosince. Podle Frňky zaměstnavatel zřejmě své možnosti bude muset nejprve projednat s představenstvem ČEZu. I odboráři budou zatím zvažovat přeformulování svých požadavků, s jistotou ale budou trvat na navýšení tarifů o 2000 korun.

Před budovou ředitelství jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu lidé skandovali s transparenty 'Za tvrdou dřinu nechci tvrdý chléb' nebo 'Prosperující podnik se chová jinak'. Očekávaná průměrná mzda ve společnosti Severočeské doly v roce 2018 bude podle Kopeckého 33.800 korun. Podle Frňky na ni dosáhne asi jen třetina zaměstnanců.

"V provozu se mzda pohybuje kolem 27.000 až 28.000 korun hrubého," řekl Frňka. Průměrná hrubá mzda v Ústeckém kraji byla ve třetím čtvrtletí 29.220 korun. Celorepublikový průměr je 31.516 Kč.

Odboráře a zaměstnance přijel ve vyjednávání podpořit i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Mzda za náročnou práci v dolech podle něj není adekvátní, lidé jí srovnávají s výdělky v průmyslových zónách v regionu nebo v Německu. "To, co odbory požadují, není žádná gigantická částka, a lidem by to přitom pomohlo. Nabídka, kterou zaměstnavatel dal, sotva odpovídá inflaci, a to je u prosperující společnosti tohoto typu nedůstojné," řekl ČTK Středula.

Zaměstnanci Severočeských dolů demonstrovali kvůli zvýšení mezd i v předchozích letech, kompromisního návrhu se zatím vždy podařilo dosáhnout po několika kolech vyjednávání.

Severočeské doly v roce 2017 zvýšily čistý zisk na 1,8 miliardy korun. Hodnota EBITDA, tedy zisku před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhla 4,1 miliardy korun a firma vytěžila více než 21 milionů tun uhlí.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Důl Bílina získal kladný posudek EIA, musí splnit 31 podmínek. Ekologové protestují

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA) k prodloužení těžby uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035. Společnost Severočeské doly ale musí splnit 31 podmínek. ČTK to dnes sdělila mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Ekologické organizace a aktivisté rozhodnutí kritizují. Kladný posudek EIA ještě není povolením těžby, to musí udělit až příslušný báňský úřad.

Více souvisejících

Severočeské doly mzdy / platy ČEZ chomutov Demonstrace Odbory

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy