Na daň z nemovitostí máte už jen pár dní

Praha - Už jen pár dní zbývá na to, abyste zaplatili daň z nemovitostí. Tisíce lidí kvůli tomu míří na finanční úřady a na některých už se dokonce tvoří fronty. Přečtěte si tipy, jak se čekání na úřadu vyhnout.

Finanční úřady v následujících deseti pracovních dnech očekávají nápor lidí, do konce května je totiž třeba zaplatit daň z nemovitosti. Lidé mají na zaplacení této daně jen několik dní a to i kvůli chybě finančních úřadů. Ty totiž lidem rozeslaly složenky s nesprávným číslem účtu! A správné začaly chodit teprve minulý týden.

I proto, že lidé mají na zaplacení jen několik dní, tak například na Vysočině rozšířily pracovní dny. Pokladní z jihlavského finančního úřadu Martina Štěpánková pro Český rozhlas potvrdila, že už minulý týden se na zaplacení daně stály dlouhé fronty, dokonce i před úřadem.

Důvodem je hlavně to, že se lidé chtějí vyhnout poplatku 22 korun, který by zaplatili při platbě složenky na poště, či nemají přístup k internetovému bankovnictví.

Výše daně z nemovitosti se počítá složitým vzorcem, kdy částku ovlivňuje výměra a druh pozemku, jeho průměrná cena zastavěná plocha, druh stavby, počet nadzemních podlaží, počet obyvatel v obci a místní koeficient.

Tipy, jak se vyhnout frontám na finančním úřadu a jak ušetřit:

1. Pokud se chcete vyhnout frontám na finančním úřadě, které v těchto dnech očekávají kvůli placení daně z nemovitostí nápor, zaplaťte vše bezhotovostním převodem na bankovní účet příslušného finančního úřadu. Toto je zřejmě nejpohodlnější způsob, pokud máte internetové bankovnictví, můžete vše udělat z domova a neplatíte navíc žádné poplatky.

2. Vyhnout se frontám na pokladnách finančních úřadů se můžete i tak, že složenku na zaplacení daně, kterou úřad rozesílal, zaplatíte na poště. Má to jen tu nevýhodu, že vás to bude stát 22 korun navíc.

3. Posledním způsobem, jak daň z nemovitostí zaplatit je, že částku vyměřenou finančním úřadem uhradíte na pokladně svého "berňáku". Vyhnete se sice dvaadvacetikorunovému poplatku za platbu složenkou, ale možná vás čekají fronty. Protože tuto možnost využívají zejména senioři, které nemají přístup k internetu a nechtějí platit poště 22 korun.

Rozesílání složenek úřady provázely zmatky

Trochu zmatku vneslo do letošního placení daně z nemovitostí také to, že řada lidí v dubnu dostala složenky se špatnými čísly bankovních účtů. Uvedení účty však neexistovaly a finanční úřady následně rozeslaly lidem další složenky, ke kterým byl přiložen i omluvný dopis.

Pokud také někdo složenku zaplatil na poště na nesprávný účet, pošta by měla peníze občanovi do 10 dnů vrátit. Pro případnou reklamaci peněz na poště je však nezbytné si pečlivě uschovat útržek složenky. Stejně tak banky dostaly od finančních úřadů pokyn, aby klienty, kteří se budou snažit zaplatit daň na nesprávný účet, o situaci informovaly.

Související

Více souvisejících

Daň z nemovitosti CZK

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy