Pozor na levný plyn! Energetičtí giganti jsou i po slevách dražší

Praha - Zlevňují a zlevňují a přece jsou stále dražší. Malým dodavatelům plynu se totiž daří i přes slevy dominantních firem držet cenu ještě níže.

Mezi energetickými firmami zuří boj o zákazníky, velcí dodavatelé přitom na dění na trhu nezvládají dostatečně pružně reagovat a jejich nabídky i po nedávno ohlášených slevách nepatří přes všechnu jejich snahu je tak prezentovat mezi nejlevnější. Menší a střední dodavatelé totiž dlouhodobě drží nižší ceny.

"Je to zejména z důvodu zcela odlišné firemní politiky. Velké firmy mají větší zásoby zemního plynu, který by tak nyní pravděpodobně museli nabízet i pod cenou, za kterou jej nakoupili. Menší dodavatelé si mohou dovolit nižší cenu z důvodu, že nakupují plyn nejen na burze, ale často využívají i jiných zdrojů a pružněji tak reagují na současnou nabídku trhu. Fixní náklady menších společností jsou nižší, což se projevuje i na celkové výsledné ceně za plyn," popisuje Tomáš Suchý.

Při výběru dodavatele Suchý radí kromě ceny zohlednit i některá další kritéria. Nejlevnější totiž nutně neznamená i nejvýhodnější nabídku. U menších dodavatelů totiž nemusí být tak jistá cenová politika.

„Může se tak stát, že dojde k hromadnému snížení cen po konci topné sezóny a na jejím začátku se ceny mohou zvýšit. Dále je třeba dát pozor, zda smlouvu nepodepisujeme na dobu určitou například 2 roky nebo 10 let, po kterou bude velmi těžké od smlouvy odstoupit," upřesnil Suchý.

Navíc u středních a větších dodavatelů jsou často v ceně zahrnuty i různé asistenční služby, jako je například oprava plynového kotle do 24hodin či zámečnické služby zdarma. Vybírat bychom si tedy měli takového dodavatele, u kterého je dobrý poměr ceny, stability zázemí a doplňkových služeb.

Související

Více souvisejících

Energetika plyn

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy