VZP kupuje zpackaný projekt IZIP za 59 milionů, hrozba arbitráže trvá

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna koupí kontroverzní portál IZIP, přes který komunikuje VZP s pojištěnci, za 59 milionů korun. Šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek to řekl dnes v ČT s tím, že majetkem VZP se IZIP stane ke konci letošního roku. Provoz portálu bude pak stát pojišťovnu pět milionů ročně, nyní za provoz platí společnosti IZIP 72 milionů. Transakcí tak VZP do budoucna každý rok ušetří 67 milionů korun.

Kabátkův postup schválila správní rada VZP, částka, za kterou VZP Portál koupí, je podle ředitele přiměřená a nákladově efektivní. "V případě, že probíhající analýzy neidentifikují žádné riziko, tak k 31. prosinci by měl být portál majetkem VZP," řekl Kabátek.

Za projekt IZIP dala VZP v průběhu deseti let téměř dvě miliardy korun, nepodařilo se jí ho ale plošně rozšířit. Elektronické zdravotní knížky, ve kterých mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě, zůstávají zatím součástí aktiv společnosti IZIP, v níž VZP má 51 procent akcií. O řešení se podle Kabátka stále jedná.

Arbitráž s IZIPem kvůli elektronickým zdravotním knížkám, které jsou pro veřejnost viditelným symbolem neúspěšného projektu, podle Kabátka zatím zažehnaná není.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP vznikl v roce 2001. U jeho zrodu stáli europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Ti byli tehdy členy sněmovního zdravotního výboru, který o projektu rozhodoval. K zakladatelům IZIPu patřil také lékař Pavel Hronek.

Zkušební provoz projektu IZIP začal v roce 2002, do běžného provozu byl uveden v listopadu 2004. Firma IZIP, která zdravotních e-knížky zajišťuje, byla původně společností s ručením omezeným, v roce 2006 se přeměnila na akciovou společnost.

Do projektu IZIP investoval stát zhruba 2 miliardy korun. Jen samotné vytvoření systému přišlo na 300 milionů. IZIP byl proto kritizován jako předražený.

Jak zdravotní e-knížky vypadají?

Jedná se v podstatě o internetovou kartu pacienta, na kterou lékaři zaznamenávají údaje o jeho zdravotním stavu, předepsaných lécích nebo uhrazených regulačních poplatcích. Každá karta je on-line přístupná všem lékařům registrovaným v systému. Pacient má díky ní přehled nejen o tom, kolik stojí péče o jeho zdraví, ale třeba i o termínech preventivních prohlídek. Na ty ho upozorňují SMS nebo e-maily, informuje iHned.cz.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP izip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy