Velikonoce za dveřmi, Češi míří do obchodů. Co je letos hitem?

Praha - Blížící se Velikonoce začínají zvedat tržby obchodníkům. Poptávka po mouce, vejcích, tucích na pečení, medu či rumu roste jako každoročně o stovky procent. Mezi nejprodávanější zboží letošních svátků budou podle obchodníků patřit velikonoční jidáše, na trh se dostávají také vícezrnné mazance. Jen řetězec Tesco prodá v předvelikonočním období každý rok přes deset milionů vajec a téměř čtyřicet tisíc pletených pomlázek.

"Zákazníci kupují mazance opakovaně během tří týdnů v období velikonočních svátků. Co se týká beránků, zde je množství menší, neboť beránek je konzumován většinou až přímo ve dny sváteční. Většina zákazníků si ho raději koupí hotový," uvedla mluvčí prodejen Albert Judita Urbánková.

V Globusu jsou nejprodávanější duté čokoládové figurky s velikonoční tematikou. "Zájem je především o menší kusy vajíček a zajíčků. Rok od roku se také zvyšují odprodeje u dražších figurek, kdy zákazníci začínají upřednostňovat hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa," uvedla Pavla Hobíková z Globusu.

"Před Velikonocemi je vždy zvýšená poptávka po vejcích i přes změnu zvyků. Přeci jen díky pečení a vaření velikonočních specialit je spotřeba vyšší," uvedla tajemnice Českomoravské drůbežářské unie Dana Tůmová. Výkupní ceny vajec se podle ní zatím nijak výrazně nemění. 

Typickým velikonočním zbožím je čokoládový zajíc, lidé nakupují také čokolády, bonbony a vajíčka s překvapením. "Tradičně jsou ale neprodávanější čokolády s motivem zajíce nebo beránka. Celkově rostou prodeje laskominek téměř o sto procent," uvedl nákupčí cukrovinek společnosti Tesco Tomáš Kadlec. Rostou také prodeje velikonočních dekorací, barev na vajíčka a forem na pečení.

Letošní trend je návrat k tradicím. "Hitem letošních svátků budou velikonoční jidáše, které podle tradice chrání před zradou. S prodejem jsme začali minulé úterý. Už teď z prvních výsledků a ohlasů zákazníků vidíme, že jsme se trefili do chuti. Prodané kusy očekáváme v letošním roce v řádu desítek tisíc," dodala Hobíková z Globusu.

Moderním trendem jsou vícezrnné mazance. "Jedná se o chuťově zajímavý výrobek, který zákazník dobře příjme jako alternativu klasického mazance," dodala Urbánková.

Co velí tradice?

Málokde se dovídáme, že důležitou součástí svátků jara je také výzdoba, chceme s jarním příchodem přivítat také znovuzrození sil a radostné očekávání, proto bychom rozhodně neměly zapomenout si trochu ozdobit domov, ať už proutky vrby jívy alias kočičkami s mašlemi, kraslicemi nebo jarními kvítky, také okna by měla symbolizovat jaro, například nálepkami s jarními motivy nebo můžeme dát povolení našim ratolestem a průchod jejich dětské fantazii, aby nám krásně jarně vymalovaly okenní prostor různými obrázky květin.

Již v historii lidé vítali jaro výzdobou, vysypávali ornamenty na zápraží pomocí hrnku či květináče a písku či vody, nebo zdobili okna květinovými vzory s pomocí seříznutého mýdla - takto se zdobívaly vlnovkami a spirálami průjezdy a zápraží venkovských stavení o velikonočních a svatodušních svátcích, nebo na dožínky a posvícení, píše server zeny.e15.cz.

Ze jména pohanské bohyně plodnosti Eostre vznikl název Easter, anglické označení Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce. On pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták. Vajíčko je tedy prastarý symbol života, plodnosti a vděku. Už v dávných dobách se jim přisuzovala magická moc, která se zvyšovala obarvením. Červená barva hrála důležitou roli, neboť je to barva krve a rovněž s ní spojeného života.

Kraslice je prý slovo východočeské a znamená červené velikonoční vejce. Zvyk zdobení kraslic pochází teprve z druhé poloviny 19. století.

Na Velký pátek by kromě velkého půstu měla přetrvávat tradice hledání pokladů, pokud jsme něco ztratily, na Velký pátek vše prý zaručeně najdeme a k tomu ještě mnohem více. Poklad, který najdeme, by měl mít podobu něčeho drahého pro potěchu mysli i ducha nebo milého pro radost nebo najdeme rodinný pečlivě uschovaný poklad, zkusme tedy hledat.

Související

Více souvisejících

Velikonoce Obchody

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy