Ústavní soud zamítl první stížnost kvůli bankovním poplatkům

Praha - Ústavní soud zamítl stížnost ženy, která požadovala od České spořitelny vrátit poplatky za úvěr. Jedná se o první ze zhruba stovky evidovaných stížností, které soud doposud obdržel, měl by tedy sloužit jako podklad pro další podobné případy. Soud však neřešil princip bankovních poplatků jako celek, spíše kontroloval dodržení základních práv v konkrétním soudním sporu. Obsáhlý nález je přístupný na webových stránkách soudu.

Podle ÚS je případné sjednocení judikatury v poplatkových sporech spíše úkolem pro Nejvyšší soud. Svou vlastní roli vidí spíše v záležitostech ústavního pořádku. Vztah banky a klienta není vztahem pachatele a oběti, zdůraznili soudci a poukázali na údajnou veřejnou kampaň, která se snažila z poplatků udělat velkou a sledovanou kauzu. Zásah ÚS by tedy přicházel v úvahu v situaci, ve které by jedna strana vztahu určovala jednostranně smluvní podmínky, které by druhá strana musela akceptovat. "O tuto situaci v projednávané věci nejde," stojí v nálezu senátu se zpravodajem Janem Filipem.

"ÚS zdůraznil to, že stát nemůže zasahovat tehdy, když někdo po pěti letech řekne, 'mě se ta smlouva nelíbí'," dodává Filip. Stát však může soukromoprávní vztahy upravit do budoucna, formou zákona, k čemuž ÚS dnešním nálezem podle Filipa vytýčil mantinely. Právník Petr Toman, který zaštítil službu Poplatkyzpet.cz, s nálezem nesouhlasí, přesto po vyhlášení nálezu vyzval klienty bank, aby se případně obrátili na politiky s podnětem ke změně poplatkové praxe prostřednictvím zákona.

Vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru požaduje od bank více než 300.000 klientů. Justice zatím ve výrazné většině případů rozhodla ve prospěch bank, klienti tak vzhlíželi s nadějí k Ústavnímu soudu. Jednací síň byla při vyhlášení zaplněná do posledního místa.

Bezdůvodné obohacení na úvěru

Soud řešil v pilotní kauze případ ženy, která od České spořitelny žádala 7200 korun. V roce 2007 uzavřela úvěr, na jehož základě jí spořitelna účtovala za správu 150 korun měsíčně. Žena to označila za bezdůvodné obohacení.

Podle ní spořitelna přesvědčivě nevysvětlila, jaké služby vlastně za poplatek poskytuje, proto je prý ujednání neplatné pro neurčitost a nesrozumitelnost. Jako další důvody neplatnosti stížnost zmiňovala rozpor s dobrými mravy a značnou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran.

Obvodní soud pro Prahu 4 ženinu žalobu zamítl, neboť ujednání o poplatku za správu úvěru podle něj splňuje všechny náležitosti právního úkonu. Poplatek je paušální a není tedy vymezeno, jaké konkrétní služby zahrnuje. Žena musela navíc zaplatit náklady spojené s řízením.

Podle ústavních soudců při tom neporušil její práva. "Ústavnímu soudu není ani zřejmé, v jakém ohledu měl obvodní soud pochybit, jestliže uzavřel, že poplatky se spotřebitelským úvěrem byly a jsou běžnou praxí, která je také reflektována legislativou," napsali ústavní soudci. 

I přesto, že banky většinu podobných sporů vyhrály, rada z nich poplatky zrušila, byť nejsou podle finančních ústavů poplatky v rozporu se zákony a klienti vždy dopředu znají podmínky, k nimž se uvazují.

Související

Více souvisejících

banky Ústavní soud ČR poplatky

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy