Banky zlepšily odhad růstu české ekonomiky a chválí zásah ČNB

Praha - Analytici tuzemské Raiffeisenbank počítají letos s růstem ekonomiky o 2,6 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Růst ekonomiky bude přitom tažen nejen exportem, ale i spotřebou domácností a vlády. Vyplývá to z dnes představené prognózy banky. Komerční banka pak v úterý publikované prognóze očekává letos růst hrubého domácího produktu o 2,9 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Obě banky odhad růstu zlepšily.

„Výkonnost české ekonomiky na počátku roku překonala očekávání. Růst ekonomiky přitom čerpá ze všech zdrojů. Za zmínku stojí mj. pozitivní vývoj v segmentu malých a středních firem," komentovala v tiskové zprávě rb.cz novou prognózu hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. V příštím roce by pak růst české ekonomiky měl dosáhnout 2,4 procenta.

Současná velmi nízká inflace přetrvá i v následujících měsících, i když k velmi pozvolnému růstu zřejmě dojde. „Vyšší spotřeba a pozvolné oživení růstu mezd nakonec inflaci povzbudí. Její růst ale bude pozvolnější, než jsme původně čekali," uvedla Helena Horská. Analytici Raiffeisenbank tak očekávají, že letošní průměrná výše inflace dosáhne 0,8 procenta s tím, že na konci roku bude činit 1,7 procenta.

„Kvůli nízké inflaci předpokládáme, že ČNB zruší současný kurzový režim ve čtvrtém čtvrtletí 2015. Spekulace na další oslabení koruny jsou zatím bezpředmětné," dodala Helena Horská. „Centrální bankéři budou chtít mít jistotu, že inflace je udržitelně vytlačena do blízkosti inflačního cíle. S ohledem na posun konce režimu kontroly kurzu jsme i posunuli první očekávané zvýšení repo sazby a to na počátek roku 2016," vysvětlila.

Slabší koruna bude mít pozitivní dopad i na vývoj obchodní i platební bilance. Počtvrté v řadě si obchodní bilance připíše nový rekord v přebytku a běžný účet platební bilance vykáže poprvé v historii ČR přebytek, uvádí Strategie Česká republika.

Strategie mj. vychází z pozitivního vývoje v Evropě i v USA. Americká ekonomika by měla dále oživit a „rozjet" by se měla i eurozóna. Takový vývoj však předpokládá, že se především nebude dále eskalovat vývoj na Ukrajině. „Hlavním rizikem pro náš scénář je výraznější ochabnutí růstu v Německu a dalších klíčových zemí Evropy a přistoupení Evropy k tvrdým ekonomickým sankcím proti Rusku," uzavřela Helena Horská.

Podle analytiků Komerční banky pak již letos začala ekonomický růst podporovat rozpočtová politika. "Významný pozitivní příspěvek očekáváme v roce 2015. Představené vládní kroky podpoří dle naší simulace nejvýrazněji investiční aktivitu. Mírněji pak spotřebu domácností," uvedli.

Inflace by pak podle Komerční banky měla být nejnižší od roku 2003, v průměru by měla být 0,4 procenta. Nízkoinflační prostředí by mělo přetrvat i v roce 2015, kdy Komerční banka očekává průměrnou inflaci jedno procento. ČNB opustí intervenční režim podle analytiků banky nejdříve ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Ministerstvo financí v pondělí v nové prognóza výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 2,7 procenta. Pro příští rok počítá ministerstvo s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. Česká národní banka zveřejní novou prognózu ve čtvrtek.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Raiffeisenbank Komerční banka

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy