České deníky píšou o nejisté budoucnosti PPF po Kellnerově smrti

České deníky píšou v komentářích ke smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera o nejistotě a otázkách, které nyní obestírají budoucnost jeho investiční společnosti PPF a jejích obchodních a politických vazeb.

Skupina PPF má, s výjimkou situací, jako je současná pandemie, na život a finance průměrného Čecha větší vliv než vláda a celá exekutiva, míní Petr Honzejk z Hospodářských novin (HN). Kellner zahynul v sobotu při nehodě vrtulníku v aljašských horách.

Kellnerova skupina je podle HN takřka všudypřítomná. "Voláme s PPF, na internet se připojujeme s PPF, za dálnice platíme s PPF, díváme se na to, co uzná za vhodné PPF, půjčujeme si od PPF, ukládáme si peníze u PPF," vyjmenoval deník.

Šéfredaktor Mladé fronty Dnes (MfD) Jaroslav Plesl na názorové stránce deníku píše o Kellnerovi jako o člověku, který brzy pochopil, že k úspěchu potřebuje maximální střízlivost v úsudku, důslednost a dobré vztahy s politickou elitou. Kellner byl tvrdý a navzdory své osobní uzavřenosti si v Česku vybudoval značný vliv, uvedl. "Nitky z jeho dejvické kanceláře se táhly a táhnou do mnoha oblastí ekonomického, veřejného i kulturního života. Kellner přitom často osobně rozhodoval o tom, jaká nitka a kam bude natažena. Teď to bude muset dělat někdo jiný," podotkl.

PPF podle Plesla potřebuje v čele dobrý mozek, podobný tomu Kellnerovu. "A to bude těžké. Není to klasická korporace, i když se jí v mnoha ohledech formálně podobá. Je také možné, že s Petrem Kellnerem odešla i zlatá éra jeho firmy, ale je určitě předčasné vynášet tento soud," doplnil.

Za poslední roky se tu nepřihodilo nic podstatného bez Kellnerovy účasti či případně souhlasu, píše ve sloupku na titulní straně LN Martin Zvěřina. Nejde podle něj o spikleneckou teorii, ale o prostou matematiku, protože PPF hraje první housle v mnoha strategických oborech. "Dokáže firma, nyní bez šéfa, prosazovat svůj vliv stejně nenápadně? Půjde stejnou cestou? A bude mít vůbec v čele nějakého nového stratéga? Nic z toho nevíme," poznamenal.

Kellner byl podle Honzejka z HN zosobněným důkazem, jak úzce je v Česku podnikání propojené s politikou. „Kellnerova politika byla politikou zákulisí. Mohl se spolehnout na vstřícného prezidenta a nikoliv nepřátelského premiéra, což mu stačilo. S nadsázkou lze říci, že zatímco (premiér Andrej) Babiš se cítil jako ředitel státu a (prezident Miloš) Zeman jako panovník Česka, Kellner byl jeho majitel,“ napsaly HN.

Kellner zásadní daňové odvody platil jinde než v Česku a necítil hlubší sounáležitost s rodnou hroudou, píše na názorové stránce LN Petr Kamberský. Kellner podle něj dával na dobré účely řádově nesrovnatelné méně než třeba Bill Gates, který je přitom pouze šestkrát bohatší. "Příliš jsem si nedělal hlavu s úkolem, jak udělat Zemi, nebo alespoň rodnou zemi, lepším místem k životu," zní v tuto chvíli podle komentátora Kellnerův odkaz. Naopak Lukáš Jelínek ve sloupku v deníku Právo napsal, že Kellner si uvědomoval, že důležitá je vyspělost a prosperita celé společnosti. "Bohatství moudrému muži slouží, hloupému poroučí," pravil již Seneca. Petr Kellner patřil k těm prvním, uzavřel Jelínek v Právu.

Související

PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.

Více souvisejících

ppf group Noviny / tisk

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy