Kurzarbeit: "Nepráce" v ČR má s německým modelem jen málo společného, upozorňuje svaz

Český model kurzarbeitu v podobě, která je v současné době známá, má s německým málo společného. Vláda přitom uvádí, že právě dlouhodobě fungující německá úprava je inspirací pro ČR. V případě české verze však jde spíše o formální přepis dosud účinného programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. Na dnešní tiskové konferenci to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Zásadním rozdílem mezi českým a německým kurzarbeitem je podle vedoucí oddělení pracovního práva advokátní kanceláře Baker McKenzie Zuzany Ferianc způsob jeho aktivace. V Německu funguje automatický systém. Firmy si o podporu z něj mohou na základě obecně stanovených podmínek požádat kdykoliv. V ČR by o jeho spuštění měla rozhodovat vláda, proti čemuž se podle Rafaje Svaz zásadně staví. "Nechceme, aby to byl politický nástroj. Bude to kopírovat trendy politických přístupů k minimálně mzdě. Navíc máme analogii s nefunkčností nového zákona o investičních pobídkách. Od chvíle, kdy byl zaveden, vláda schválila pouze jednu," řekl Rafaj.

Další odlišností je podle Ferianc rozsah "nepráce", kdy v Německu je podporu možné čerpat, když zaměstnavatel nemůže minimálně třetině zaměstnanců přidělovat práci v rozsahu alespoň deset procent. Navíc speciální "covidová úprava" snížila třetinu na deset procent, uvedla. V ČR by měl být vyžadován rozsah nepráce v rozmezí 20 až 80 procent. Podle Rafaje je už na tomto příkladu vidět, že německý model je mnohem více srozumitelný a jasně definovaný.

V případě nastavení kurzarbeitu se podle Rafaje vedou diskuse nad platbou sociálního pojištění. V Německu podle vedoucí oddělení daní advokátní kanceláře Baker McKenzie Elišky Komínkové platí snížená sazba 80 procent. Podle Rafaje by se tohoto vzoru měla držet i česká úprava.

Maximálně výše podpory je v Německu 60 procent z čisté mzdy, na zaměstnance s dětmi se vztahuje hranice 67 procent. Podle Komínkové se v ČR uvažuje o 60 až 80 procentech z čistého hodinového výdělku, ale konkrétní výši by mělo upravovat nařízení vlády. Český i německý model mají společnou délku podpory, která je stanovena na 12 měsíců. Covidová úprava v Německu byla prodloužena na dva roky.

Svaz průmyslu byl podle Rafaje celé léto členem pracovní skupiny na přípravě nové legislativy. Nyní do jednání podle něj vstoupilo ministerstvo financí a svaz již nemá o postupu jednání přehled. Je tím podle Rafaje porušen sociální dialog. Svaz chce být dál součástí jednání o podobě připravovaného zákona, vyzývá ministerstva k přizvání ke schůzkám.

Vláda o kurzarbeitu začala jednat v pondělí, poté se kvůli němu mimořádně sešla ve středu. Na podmínkách se ale nedohodla a téma bude znovu řešit v pondělí. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) rozpory panují u možnosti vzdělávat se pro lidi, kteří budou mimo práci, a výši náhrady od státu.

Kurzarbeit by měl začít podle ministerských plánů platit od 1. listopadu. Musí ho ale kromě vlády schválit Parlament a podepsat prezident. Kurzarbeit by měl nahradit stávající program Antivirus, který byl prodloužen do konce října. "Je nepříjemné, když se prodloužení ohlašuje v posledním týdnu před plánovaným ukončením," řekl Rafaj. Lepší by podle něj bylo, aby nyní vláda schválila prodloužení Antiviru do konce roku a od nového roku by začala platit nová legislativa.

Kurzarbeitem stát nekompenzuje mzdu lidem, kteří nepracují, ale dorovnává mzdu zaměstnancům, kterým byl kvůli menší poptávce snížen úvazek.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka se domnívá, že vláda může schválit kurzarbeit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Co bude, pokud dojde plyn? Ministerstvo připravuje kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. O takzvaném kurzarbeitu budou dnes zástupci odborů a zaměstnavatelů jednat s ministry na zasedání tripartity. 

Více souvisejících

kurzarbeit firmy svaz průmyslu a dopravy Ekonomika zaměstnavatelé práce

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy