Objem hypoték v lednu klesl o čtvrtinu na 32,6 miliardy

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy Kč, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Meziměsíční propad téměř o 12 miliard Kč jde podle asociace výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Stejný trend pak následovaly i počty poskytnutých hypoték, které v lednu proti předchozímu měsíci klesly o 28 procent na 10.000. Je to nejnižší počet poskytnutých hypoték od srpna 2020. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu klesl ze 34,2 miliardy na 26,3 miliardy Kč, u refinancovaných úvěrů z deseti na 6,3 miliardy Kč. Počet nově poskytnutých hypoték klesl meziměsíčně z 9900 na 7700.

"Zájem klientů o hypotéky v lednu proti konci roku znatelně klesl, což primárně přisuzujeme pokračujícímu růstu úrokových sazeb. Další ochlazení trhu očekáváme po letošním dubnu, kdy vstupuje v platnost přísnější regulace limitů pro poskytování hypoték. Za celý letošní rok očekáváme celkový pokles trhu okolo 50 procent,“ uvedl manažer hypoték Moneta Money Bank Matěj Novák.

Z meziročního pohledu objem hypoték v lednu klesl o jedno procento, počet o 11 procent. To je dáno především meziročním propadem refinancovaných úvěrů, zatímco skutečně nové úvěry v lednu z meziročně stále rostly dvouciferným tempem, ačkoli dynamika proti předešlým měsícům také výrazně zpomalila.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v lednu vzrostla na 3,4 procenta z prosincových tří procent. Růst sazeb tak dále zrychluje a byl v lednu nejrychlejší od poloviny loňského roku, kdy Česká národní banka začala zvyšovat sazby. Průměrná hypoteční sazba se tak v lednu dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013.

Stejně jako v předchozích měsících průměrná lednová úroková sazba ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, kdy byly úrokové sazby ještě nižší. Proto se průměrná hypoteční sazba u nově uzavřených smluv pohybuje stále pod nabídkovými sazbami hypoték. Ty se v lednu pohybovaly nejčastěji v širokém rozmezí od čtyř do pěti procent, a vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb lze podle asociace očekávat jejich další růst.

"Očekáváme, že do poloviny letošního roku půjdou úrokové sazby ještě nahoru a budou se pohybovat kolem 5,0 až 5,5 procenta, koncem roku by pak pozvolna mohly začít klesat," upozornil manažer hypotečních úvěrů Raiffeissenbank Milan Voldřich.

Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se nyní pohybuji na nejvyšší úrovni od let 2008 a 2009. V té době byla průměrná sazba u nových hypoték podle oficiálních dat ČNB kolem 5,5 procenta. Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od jednotlivých parametrů hypotéky, tedy délky fixace či velikosti vlastních zdrojů. "S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat, což odráží současný vývoj úrokových sazeb na trhu," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Bydlení

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 26 minutami

před 26 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy