Podnikatelé a odbory vyzvali Sněmovnu ke schválení kurzarbeitu

Organizace zaměstnavatelů a odbory vyzvaly Sněmovnu, aby se urychleně dohodla na kurzarbeitu a schválila ho. Pokud by se zákon do konce roku nestihl přijmout, žádají podnikatelé a odboráři vládu o prodloužení programu Antivirus.

Na tiskové konferenci to dnes řekli šéfové Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů, Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Kurzarbeit upravuje novela o zaměstnanosti. Sněmovna ji začala projednávat začátkem října.

"Jsem zklamán z toho, jak postupovala vláda a co se teď děje v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo práce připravilo docela solidní návrh, který byl vyjednáván týdny, bohužel předvolební kampaně a píárové akce jednotlivých představitelů stran nedovolily udělat společný vládní návrh. Vláda kurzarbeit zpackala. Vyzýváme poslance, aby se zachovali racionálně," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na které dopadla nařízená omezení a koronavirová krize, má skončit na konci roku. Navázat na něj má kurzarbeit. Ten představuje zkrácenou práci. Podnik platí lidem za odpracované hodiny, stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Podle plánu se mělo opatření zavést od listopadu. Koalice se na kurzarbeitu ale nedokázala týdny shodnout. Výsledek kritizují vedle zaměstnavatelů i odbory. Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že se model nepovedl. Poslanci navrhli do novely už desítky úprav. Ministerstvo práce slibovalo zhruba do poloviny listopadu ucelený návrh změn, zatím ho ale nepředložilo.

Podle Hanáka krize ukázala, že se firmy neobejdou bez pomoci státu, který si platí z daní. Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner poznamenal, že zvlášť malé a střední podniky a jejich pracovníci budou potřebovat podporu i v dalších měsících. "Doufáme, že to poslanci pochopí. Žádáme, aby se urychleně dohodli na návrhu a přijali ho," uvedl Wiesner.

Podle vládní novely by kurzarbeit zaváděla jen vláda. Mohla by ho využít po přírodní pohromě, kybernetickém útoku, při epidemii či jiné mimořádné situaci a v případě závažného ohrožení ekonomiky. Pracovník by doma mohl zůstat až čtyři dny v týdnu. Dostával by od státu za neodpracované hodiny 70 procent čistého, nejvýš do celostátní průměrné mzdy. Podpora by se mohla vyplácet maximálně rok. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že podle nového návrhu by příspěvek měl činit 70 procent hrubého do 1,5násobku průměrné mzdy. Výpadek práce by se posuzoval u celé firmy, ne u jednotlivých zaměstnanců. Zaměstnavatelé také požadují, aby se odvody platily jen z vyplaceného výdělku a ne i ze státního příspěvku. Podle podnikatelů by měly být i jasné parametry, za kterých by se kurzarbeit spouštěl.

Podle zástupců zaměstnavatelů je ucelený návrh hotový a vznikl po jednání s vedením poslaneckých klubů. Předák odborové konfederace Josef Středula podotkl, že je na něm shoda "asi 90 procent". Zatím ale projednávání zákona Sněmovna v programu nemá. Aby začal od ledna platit, musí ho schválit i Senát a podepsat prezident. Vláda by měla kvůli nedostatku čase aktivně usilovat o zrychlené přijetí, míní odborář. "Jestliže zákon neprojde, měla by vláda jednoznačně deklarovat ochotu prodloužit Antivirus do doby přijetí kurzarbeitu," řekl Středula.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka se domnívá, že vláda může schválit kurzarbeit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Co bude, pokud dojde plyn? Ministerstvo připravuje kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. O takzvaném kurzarbeitu budou dnes zástupci odborů a zaměstnavatelů jednat s ministry na zasedání tripartity. 

Více souvisejících

kurzarbeit Poslanecká sněmovna zaměstnavatelé Odbory hospodářská komora svaz průmyslu a dopravy ČMKOS Josef Středula Asociace malých a středních podniků a živnostníků Ekonomika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy