Policie zasahuje v sídle ČD Cargo

V sídle nákladního dopravce ČD Cargo, dceřiné firmy Českých drah, dnes zasahovala policie. Zajímají ji dokumenty k údajně nevýhodné smlouvě o pronájmu a prodeji vagonů se slovenskou firmou SMK. Informoval o tom týdeník Hrot.

Škoda může v případu podle týdeníku dosáhnout až miliardy korun. ČD Cargo si za prověřovanou zakázkou stojí, podle firmy je trestní oznámení, kvůli němuž dnes policie zasahovala, jen útokem ze strany nespokojeného dodavatele, kterým je společnost Rail Invest. Ta v minulých dnech označila prodej pro nákladního dopravce za drasticky nevýhodný a zpochybnila i způsobilost kupující firmy.

ČD Cargo uzavřelo před dvěma lety se slovenskou společností SMK smlouvu o prodeji, pronájmu a následném odkupu 500 starých nákladních vagonů. Kontrakt už dříve kritizovala společnost Ostravské opravny a strojírny, která patří do uskupení firem Rail Invest bratří Petera a Rudolfa Šuškových. Podle nich byl prodej pro ČD Cargo nevýhodný. Podali v této souvislosti trestní oznámení na vedení nákladního dopravce.

ČD Cargo si za zakázkou stojí. "Chápeme, že policie musí prověřit každé trestní oznámení, i ta, která slouží jen jako nástroj konkurenčního boje. S policií plně spolupracujeme a jsme přesvědčeni, že transakci shledá jako korektní a výhodnou pro společnost tak, jako to předtím již potvrdil interní audit," řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Tomáš Tóth. Podle ČD Cargo byl prodej nejefektivnějším způsobem získání nových vagonů. Firma nejprve prodala staré vozy, jejichž část firma SMK využije k výrobě nových vagonů. ČD Cargo si je chce následně pronajmout a zároveň rozložit náklady. "Tento postup je technicky standardní a v minulosti několikrát využitý," uvedl dopravce. Trestní oznámení pak označil za napadení ze strany "zhrzeného dodavatele".

Podle dřívějšího vyjádření firmy Rail Invest byla smlouva o prodeji vagonů pro českého dopravce drasticky nevýhodná. Podle firmy byly vozy prodány za cenu nižší, než byla hodnota železného šrotu. Vedle jsou údajně nevýhodné i další podmínky smlouvy, včetně následného pronájmu nových vagonů.

Rail Invest byl dlouhodobým obchodním partnerem ČD Cargo při dodávkách nových vagonů a opravách a modernizaci starších vozů. Kvůli obchodním sporům však spolupráce nedávno skončila a obě strany vedou soudní spory kvůli údajné nespolehlivosti dodávek. Vedení ČD Cargo v minulých týdnech ke kritice uvedlo, že jde o snahu očernit současný management nákladního dopravce a zbavit se nepohodlných lidí ve vedení.

Související

Vlaky

V Německu platí nové nařízení. Na koleje nesmí hlučné nákladní vagony

Na německých železnicích ode dneška platí zákaz jízdy pro obzvláště hlučné nákladní vagony, týkat se to bude i zahraničních dopravců. Po letech protestů by se tak obyvatelé žijící u tratí měli dočkat tiššího prostředí. Úroveň hluku chtějí úřady kontrolovat, ovšem s pokutami, jejichž výše může činit až 50.000 eur (1,3 milionu Kč), se počítá až za rok. České dráhy dnes ČTK sdělily, že zhruba třetina jejich vlaků je vybavená tichými brzdovými špalíky.

Více souvisejících

čd cargo České Dráhy železnice

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy