Program COVID plus se rozšířil o dopravu a cestovní ruch

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) začala v rámci záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy přijímat žádosti od podniků z cestovního ruchu a dopravy. Ty byly dosud z programu vyloučené. Rozšíření na konci června schválila vláda, nyní program získal i notifikaci Evropské komise.

V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí EGAP Jan Černý. Možná podpora se tak bude vztahovat také na leteckou společnost Smartwings.

Program COVID plus je zaměřen na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny. Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března.

EGAP dosud v rámci programu schválil 22 záruk za zhruba 3,6 miliardy korun. "Získání záruk závisí ve všech případech na splnění dvou základních předpokladů. Prvním je, že banka nebo banky firmě úvěr poskytnou. Druhým, že v našem interním ratingu získá úvěrovaná společnost ohodnocení nejhůře B-, " popsal Černý. Interní rating pojišťovny, spočívající především v měření kreditního rizika, se podle něj vztahuje na období před vypuknutím pandemie.

Zahrnutím společností z dopravy a cestovního ruchu se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) srovnaly podmínky na trhu. Jedním z popudů k rozšíření programu byly problémy letecké společnosti Smartwings, která již ohlásila propouštění až 600 zaměstnanců. Stát podle Havlíčka jednal se Smartwings o záruce 500 až 900 milionů korun za úvěry, které by firmě pomohly překonat dopady zastavení provozu. Podmínkou by v takovém případě bylo přejmenování firmy na ČSA a udržení 2500 zaměstnanců. Při čerpání půjčky ze standardních programů stát podle Havlíčka žádné specifické požadavky vůči konkrétním firmám mít nemůže. Podle dřívějšího zjištění ČTK by o úvěry z programu mohly uvažovat i dopravci Leo Express nebo Regiojet.

Záruky poskytované EGAP umožnila dubnová novela zákona, podle které se rozšířila činnost EGAP o poskytování záruk za splacení úvěru vývozců, výrobních a obchodních podniků na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby s cílem posílení likvidity podniků. Záruka bude platná maximálně tři roky pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry.

V důsledku koronavirové krize ministerstvo financí zvýšilo pojistnou kapacitu EGAP ze 142 miliard na 330 miliard korun.

Související

Karel Havlíček

Liberty Ostrava chce státní záruku na úvěr 7 miliard korun

Ocelářská skupina Liberty Ostrava usiluje o změnu podmínek záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené dopady pandemie koronaviru. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v programu kryje až 80 procent úvěrů poskytovaných komerčními bankami, maximální výše půjčky jsou dvě miliardy korun. Liberty chce získat státní záruky na sedmimiliardový úvěr, napsaly s odvoláním na své zdroje dnešní Hospodářské noviny (HN).

Více souvisejících

Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Karel Havlíček doprava cestovní ruch Ekonomika Smartwings firmy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy