Schodek rozpočtu je nerealistický a bude vyšší. Ekonomové čekají novelu

Schválený státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun je podle ekonomů, které oslovila ČTK, postaven na nerealistických očekáváních, a to především kvůli dopadům daňového balíčku. Většinou tak očekávají během roku novelu zákona o státním rozpočtu, která schodek zvýší. Podle některých ekonomů Česko čeká dokonce největší schodek rozpočtu.

Sněmovna dnes schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Pro rozpočet menšinové vlády ČSSD a ANO hlasovala i KSČM, která svoji podporu podmiňovala odebráním deseti miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany. Sněmovna tento přesun v dílčím hlasování schválila. Prezident Miloš Zeman je připraven rozpočet podepsat, předpokládá ale, že bude novelizován v případě schválení daňového balíčku. O něm má Sněmovna hlasovat v úterý.

"Nepamatuji se, že by mělo Česko kdy v minulosti tak problematický státní rozpočet, jako je ten na rok 2021. Jeho příjmová strana by víceméně mohla odpovídat skutečnosti, jak si ji představujeme, nebýt daňového balíku. Ten ovšem sníží příjmy rozpočtu o 80 až 100 miliard, což činí celý rozpočet nerealistickým," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dohody s KSČM ohledně deseti miliard pro armádu jsou ve srovnání s jinými aspekty rozpočtu podle něj zanedbatelné.

"Dobrou zprávou je, že vláda bude moci hospodařit normálním způsobem a vyhneme se rozpočtovému provizoriu. Méně příznivou zprávou je, že ve světle současného vývoje může být makroekonomická prognóza, na níž je rozpočet postaven, příliš optimistická," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Navržený schodek je podle něj sice vysoký, ale nemusel by to být problém, pokud bude smysluplně využit k vyšším investicím a dostatečné podpoře firem a podnikatelů postižených pandemií. "Nestane-li se tak, bude to zbytečně zvyšovat zadlužení Česka, a tedy budoucí generace," dodal.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dnes Sněmovnou prošel rozpočet, který vstoupí do učebnic jako "největší sekera" v dějinách České republiky. "Jde o rozpočet, který bylo jistě lepší přepracovat, a to i za cenu třeba několikatýdenního provizoria," uvedl. Upozornil na to, že při započtení dopadů daňového balíku a možného horšího vývoje ekonomiky, než předpokládají odhady MF, by schodek rozpočtu měl být navržen na zhruba 450 miliard korun.

Sněmovnou dnes prošel rozpočet, která vstoupí do učebnic jako „největší sekera“ v dějinách České republiky. Jde o rozpočet, který bylo jistě lepší přepracovat, a to i za cenu třeba několikatýdenního provizoria. Škrty ve výdajích na armádu jsou ostudné. pic.twitter.com/OZT8YOslbj

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) December 18, 2020

"To, že se rozpočet schvaloval salámovou metodou v roce 2020, by ještě bylo možno tolerovat s odkazem na teprve postupně se odvíjející vývoj epidemie. Že ale vláda hraje i pro rok 2021 nečestnou hru se svými chlebodárci, tedy s daňovými poplatníky, je neodpustitelné. Schvalovat schodek v obří výši 320 miliard a vědět přitom, že bude při nejbližší příležitosti zvýšen o zhruba čtvrtinu na pokrytí vládních plánů se změnou daně z příjmu, to už hraničí s podvodem," uvedl analytik společnosti Natland Petr Bartoň. Podle něj je jisté, že schodek rozpočtu bude muset vláda novelou zákona navýšit. "Vláda jen čeká, aby navýšení mohla svést na covid v příštím roce, a ne na svoji vlastní předvolební daňovou politiku," dodal.

Podle analytika České spořitelny Michala Skořepy není schválený rozpočet nepřijatelně optimistický. "Vychází sice z letní makroprognózy, která ještě nemohla předpokládat aktuální druhou vlnu koronakrize, ale na druhé straně průběh této druhé vlny je mírnější než na jaře a také kondice zahraniční poptávky je výrazně lepší," uvedl. Bez započtení dopadů daňového balíčku by schodek rozpočtu příští rok podle něj mohl přesáhnout schválených 320 miliard korun jen o několik dalších desítek miliard.

"Co pokládám za velmi bizarní, je schválení základních parametrů rozpočtu včetně celkových výdajů v prvním čtení a vzápětí otevření debaty o snížení těchto výdajů o vysoké desítky miliard korun skrze daňový balíček. Neschopnost nynější politické reprezentace správně připravit schvalování rozpočtu a výsledný zmatek bohužel může v myslích voličů vyvolávat pochybnosti o smyslu celé procedury a funkčnosti demokratických mechanismů," uvedl Skořepa.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ekonomika Česká republika Ministerstvo financí Deloitte

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy