Stavební výroba v Česku po více než roce růstu klesla

Stavební výroba v Česku po více než roce růstu letos v červenci meziročně reálně klesla o 2,7 procenta. V červnu rostla podle revidovaných údajů o 1,5 procenta.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V červenci oslabilo pozemní i inženýrské stavitelství.

Produkce ve stavebnictví až do července 14 měsíců v řadě rostla. Letos od března už ale výroba postupně zpomalovala. Ještě v únoru meziroční růst dosahoval téměř 17 procent, kdežto v březnu už jen méně než devět procent.

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, se v červenci produkce snížila oproti loňsku o 2,1 procenta. V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se výroba propadla ještě výrazněji, a to o rovná čtyři procenta.

Útlum stavebnictví podle analytiků způsobily drahé materiály a práce

Útlum stavebnictví po více než ročním růstu je způsoben především rostoucími cenami materiálů a prací, hypoték i inflací a klesajícím zájmem poptávky na realitním trhu. Na náklady staveb mají vliv také rostoucí ceny energií, uvedli analytici, které dnes ČTK oslovila.

Stavební výroba v Česku po více než roce růstu letos v červenci meziročně reálně klesla o 2,7 procenta. V červnu rostla podle revidovaných údajů o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Stavební výroba se snížila meziměsíčně skoro o tři procenta. Nejde o nahodilý jeden výsledek, protože útlum ve stavebnictví je patrný už vlastně od začátku roku. Ve srovnání s rokem 2019 je jeho produkce nižší o 3,5 procenta," uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom Creditas.

Na útlum mají vliv rostoucí náklady na výstavbu, například některé materiály zdražily meziročně o více než 100 procent. Stoupající inflace a rostoucí úrokové sazby hypoték se podepisují pod menší zájem kupujících. "Což vede k tomu, že prodej nemovitostí je stále obtížnější," doplnil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Ceny nemovitostí tak začínají stagnovat či dokonce mírně klesat. Podle Dufka by útlum hypotečního trhu mohl vést k odkládání některých projektů.

Dostupnost stavebních materiálů se sice podle stavbařů mírně zlepšila, ale rizikem jsou ceny těch, které jsou navázané na ceny energií a paliv. "Ty mají vliv jednak na náklady staveb, ale hlavně omezují možnosti investorů. V těchto podmínkách je velmi obtížné plánovat rozpočty dlouhodobých projektů," upozornil Michal Jurka, prezident Skanska Central Europe.

Podle Dufka vysoké ceny materiálů a prací nutí firmy i veřejný sektor přehodnocovat dřívější zakázky, čemuž nasvědčuje pokles výkonu v inženýrském stavitelství. Dodal, že se změna ekonomické situace podepisuje i na bytové výstavbě a v posledních měsících se začíná stavět mnohem pomaleji. "A to zejména v hlavním městě a ve středních Čechách, kde se v posledních letech prudce nemovitosti v důsledku slabé nabídky zdražovaly," řekl.

Podle Petera Markoviče, generálního ředitele Xelly (výrobce Ytongu pro ČR a Slovensko), není problém ve výstavbě samotné, ale ve finanční nedostupnosti bydlení kvůli vysokým cenám a drahým hypotékám. Poukázal ale, že se rozjela spousta projektů pozastavených kvůli koronaviru. "Na celý sektor se v posledních třech letech valila řada negativních vlivů – od covidu přes rychle rostoucí ceny vstupů a jiných materiálů, chybějící zaměstnance až po současné rychle rostoucí ceny energií. České stavební firmy se s tím dokázaly vyrovnat a stále mají velmi silný odbyt," řekl.

I Dufek očekává, že stavebnictví má stale šanci na pozitivní obrat. Základním předpokladem podle něj však bude schopnost čerpat peníze z evropských fondů, včetně tzv. fondu obnovy. "Jak se v tomto směru bude Česku dařit, je otázkou," řekl Dufek.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy