Tchajwanský Autoland dá čtyři linky na roušky české soukromé firmě, stát dostane jen jednu

Tchajwanská firma Autoland Technology, která slíbila darovat Česku pět linek na výrobu roušek a respirátorů, oznámila, že čtyři z nich místo státu předá soukromé firmě. Hospodářským novinám (HN) to sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Záměr darovat Česku výrobní linky potvrdil po zářijové návštěvě českých senátorů na Tchaj-wanu ředitel společnosti Kchuo Li-lin. Stát se ještě v říjnu chystal na převzetí všech pěti linek, jejich odeslání očekával na přelomu listopadu a prosince.

"Jednu linku daruje stát státu přes tchajwanské ministerstvo zahraničí. Zbylé čtyři chce dát Autoland partnerovi, kterého si v Česku našel," oznámil Vystrčil deníku HN. Informaci o rozdělení nabídky už podle listu dostalo i ministerstvo průmyslu a obchodu, které za českou stranu o převzetí jedná. Není jasné, zda tchajwanské ministerstvo linku pro Česko od Autolandu koupí, nebo mu ji firma daruje, píše list.

V polovině října senátoři v čele s Vystrčilem dohodli s ministry průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) a zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) konkrétní kroky, které měly k přijetí a využití pěti automatizovaných linek na výrobu roušek z Tchaj-wanu vést. Začalo se jednat o převzetí. Bylo potřeba zajistit dopravu strojů do Česka, jejich zprovoznění a zaškolení obsluhy, podepsat smlouvu a vyřešit cla a také vybrat firmy, které budou linky obsluhovat.

Autoland si podle informací HN ale kladl podmínky, na které čeští zástupci nechtěli přistoupit. "Třeba aby linky obsluhovala firma, s níž už mají obchodní spolupráci, která ale pro výrobu respirátorů nemá certifikát," píše list. Podle náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martiny Tauberové se ukázalo, že zájmy majitele jsou byznysové. "Nechtěli jsme zvýhodnit jednu firmu, která by dostala pět linek. Narušilo by to hospodářskou soutěž," zdůvodnila Tauberová, proč podmínkám dárce nevyhověli.

Vystrčilovi to, že většina linek připadne soukromé firmě, nevadí. "Tchajwanský podnikatel naváže spolupráci s českými a budou normálně dělat byznys," uvedl. V Česku tak může vzniknout centrum výroby roušek a respirátorů, které by se vyvážely do Evropy. "Máme šanci, že společnost vyrobí 60 milionů respirátorů a roušek ročně," odhaduje Vystrčil.

Která česká firma čtyři stroje z Tchajwanu převezme, není jasné. Podle informací HN se jednání vedou přes Česko-tchajwanskou obchodní komoru. Její ředitel Pavel Diviš řekl, že o podmínkách výběru bude s Tchajwanci teprve jednat.

Autoland Technology Roušky a respirátory Tchaj-Wan Miloš Vystrčil (ODS) ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy