Zahraniční obchod ČR byl v listopadu po pěti měsících v přebytku 5,7 miliardy

Zahraniční obchod Česka vykázal loni v listopadu po pěti měsících, kdy byl ve schodku, přebytek 5,7 miliardy korun. V meziročním srovnání byl však o 26,3 miliardy Kč nižší.

Bilanci nepříznivě ovlivnil zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem kvůli zdražení na světových trzích, naopak kladný vliv na ni měl meziročně větší přebytek obchodu s elektřinou a plynem. Vyplynulo to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je dnes zveřejnil na svém webu.

Dovoz a vývoz byly ve sledovaném měsíci meziročně vyšší. Vývoz zboží stoupl o 8,1 procenta na 380,4 miliardy Kč a jeho dovoz o 17,1 procenta na 374,7 miliardy Kč. "K jejich vyšší hodnotě přispěly zejména rostoucí ceny energií a vstupních surovin, naopak obchod s motorovými vozidly a jejich díly narůst obou ukazatelů brzdil," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová. Loňský listopad měl o jeden pracovní den více než listopad 2020.

U obchodu s ropou a zemním plynem, který podle statistiků nepříznivě ovlivnil celkové saldo zahraničního obchodu, se meziročně prohloubil schodek o 7,6 miliardy. Vyšší deficit vykázalo také obchodování s počítači a elektronikou a s základními kovy, a to o 7,2 miliardy a 5,1 miliardy. Obchod s motorovými vozidly skončil v přebytku, který by meziročně o 4,5 miliardy Kč nižší.

Naproti tomu přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem vlivem růstu ceny i vyššího vyvezeného množství elektřiny meziročně stoupl o 8,3 miliardy korun. Zvýšení přebytku zaznamenal také obchod s produkty souvisejícími s odpady, meziročně byl vyšší o více než miliardu.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v jedenáctém měsíci loňského roku přebytkem 76,3 miliardy korun, meziročně tak byl o 2,6 miliardy Kč nižší. Podle ČSÚ kleslo kladné saldo obchodu s Francií a zvětšil se deficit obchodu s Polskem. Aktivum obchodu s Německem a Slovenskem ale stouplo.

Schodek obchodu s mimounijními státy se meziročně zvětšil o 23,6 miliardy na 68,5 miliardy Kč. Narostl deficit obchodu s Čínou a přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s Ruskem a Kazachstánem, uvedl ČSÚ.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 20 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy