Úleva pro Řecko: ECB zvýšila podporu bank, otevřít by mohly v pondělí

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) dnes ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Dále konstatovala, že ekonomika eurozóny pokračuje v oživení. ECB se také rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka tak do finančního systému měsíčně pumpuje kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč).

Šéf banky Mario Draghi po dnešním zasedání uvedl, že program kvantitativního uvolňování funguje hladce. Dodal, že nákupy budou pokračovat do září příštího roku, nebo do doby, kdy inflace v eurozóně dosáhne dvouprocentního cíle ECB.

ECB zvýšila podporu řeckých bank

Řecký státní rozhlas poté s odvoláním na zdroje z bankovního sektoru uvedl, že řecké banky by mohly být znovu otevřeny v pondělí. ECB na týden zvýšila limit půjček z nouzového programu ELA o 900 milionů eur, tedy zhruba o procento. Dosud limit činil asi 90 miliard eur (2,44 bilionu Kč), napsala agentura DPA.

Draghi upozornil, že zvýšení limitu plně odpovídá požadavku řecké centrální banky. Dodal, že ECB nadále vychází z předpokladu, že Řecko je a bude členem eurozóny.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu koncem června přiměla Atény k jejich uzavření. Tento týden se však Řecko předběžně dohodlo s eurozónou na novém záchranném programu a podle Draghiho opět nastaly podmínky umožňující zvýšení nouzového financování řeckých bank.

Řecké ministerstvo financí ve středu oznámilo, že řecké banky zůstanou minimálně ještě dnes zavřené. Řekové mohou zatím vybírat peníze z bankomatů, pro tyto výběry však byl stanoven denní limit 60 eur (zhruba 1600 Kč) na jeden účet. Podle Draghiho je těžké odhadnout, kdy by mohla být omezení pohybu kapitálu v Řecku zrušena.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb Řecko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael je na válku s libanonským Hizballáhem připraven. Tvrdí ale, že ji nechce

Izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že Izrael nechce válku s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ni připravena, uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy