Roamingu zvoní umíráček, v EU se dospělo ke shodě o platbách

Brusel/Praha - Zástupci členských zemí Evropské unie, Evropského parlamentu a Evropské komise se v noci na dnešek shodli na podobě poplatků, které si od června budou moci navzájem účtovat mobilní operátoři za využívání roamingových služeb. Místopředseda komise pro digitální jednotný trh Andrus Ansip v tiskové zprávě uvedl, že na své místo zapadl poslední dílek skládačky, která umožní ukončit v EU platby zákazníků za roaming k 15. červnu.

Už loni na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi EU snížily a v červnu mají v zásadě zmizet úplně. Věc se už pro některé politiky v unii stala tématem, na kterém se snaží ukázat konkrétní přínosy EU pro občany členských zemí. Noční dohodu vyjednávačů ještě musí formální potvrdit členské země a europarlament.

Pokud dohoda začne platit, přinese podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martina Drtiny koncovým spotřebitelům citelné snížení nákladů na telefonování z dovolené či zahraničních cest. Současně budou zavedeny podmínky, které zabrání zneužívání těchto změn v roamingu. Pro operátory to potom znamená konec období nejistoty, jak budou nová pravidla vypadat.

"Jestliže tuzemští operátoři zavedou neomezené datové tarify nebo na těch současných významně zvýší datový objem, pak jim nová pravidla dávají možnost žádat regulátora o souhlas s uplatňováním příplatků v těch případech, že by to začalo ohrožovat jejich domácí cenové modely," doplnil Drtina.

Psali jsme: O2 loni zvýšila zisk o čtyři procenta na 5,3 miliardy korun Regulace operátorů? Srazit ceny mobilních dat by měla Mládkova novela  

Dosažený kompromis znamená od 15. června pro velkoobchod strop na 0,032 eura (0,86 Kč) za minutu volání a 0,01 eura (0,27 Kč) za textovou zprávu. Ve stejný den začne také platit hranice 7,7 eura (208 Kč) za gigabyte dat, která se během pěti let postupně sníží až na 2,5 eura (68 Kč) za gigabyte dat od ledna 2022 (6,0 eura leden 2018, 4,5 eura leden 2019, 3,5 eura leden 2020, 3,0 eura leden 2021).

Podle operátorů se roamingová regulace přenesla prakticky výhradně na úroveň politických debat, které nerespektují ani jednotlivá doporučení národních regulátorů, a dokonce ani doporučení evropského regulátora BEREC.

"Dosavadní návrhy týkající se cenových stropů považujeme obecně za nepřiměřené, neboť nezaručí pokrytí všech velkoobchodních nákladů, které jsou spojené s roamingem. Při nízké úrovni velkoobchodních poplatků v kombinaci s modelem 'roam like at home' a zcela nedostačující politikou přiměřeného užívání se navíc reálně otevírá riziko permanentně roamujících SIM karet. Na tuto skutečnost operátoři marně upozorňovali od samého začátku," řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

"Komise dospěla k závěru, že férová velkoobchodní cena dat napříč Evropskou unií je zhruba 208 korun za jeden gigabyte. Maloobchodní reálné ceny spotřebovaných dat v ČR jsou nicméně nižší než je evropský průměr, a proto ČTÚ minulý týden konstatoval, že férová velkoobchodní cena za gigabyte dat v České republice musí být maximálně 150 korun," sdělil ČTK tiskový mluvčí operátora O2 Hany Farghali.

Související

o2

Operátor O2 zvýšil zisk o osm procent, epidemie dopadla na službu roaming

Operátor O2 zvýšil za tři čtvrtletí čistý zisk o 7,7 procenta na 4,33 miliardy korun. Celkové konsolidované provozní výnosy vzrostly o 2,2 procenta na 29,25 miliardy Kč. K růstu čistého zisku zásadní měrou přispěly provozní úspory, za zvýšením výnosů stojí příjmy z O2 TV a mobilních dat. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

Více souvisejících

Roaming EU (Evropská unie) Český telekomunikační úřad

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 40 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 43 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy