Jak vzdorovat sankcím? V Rusku se rodí nový plán

Moskva - Ruský oligarcha Viktor Vekselberg, kterého USA nedávno zařadily na sankční seznam, vypracoval soupis opatření, díky kterým by ruská vláda měla podpořit jeho byznys hned v několika odvětvích. Mezi opatřeními se objevil např. zákaz dovozu zahraničních minerálek a limonád.

Viktor Vekselberg se na americký seznam dostal spolu s oligarchou Olegem Děripaskou už na počátku letošního dubna kvůli anexi krymu a hackerským útokům.

Vekselberg po ruské vládě požaduje refinancování úvěrů, bankovní záruky, státní zakázky ale i zákaz dovozu některých zahraničních minerálek a limonád. Ruská vláda prý o návrhu jedná.

Konkrétně Vekselberg chce od ruských státních bank refinancování úvěrů od západních bankovních domů ve výši 820 milionů eur. Půjčky jsou zajištěny podílem 26,5 procenta akcií hliníkářské společnosti UC Rusal.

Oba oligarchové mají ve společnosti podíl. Děripraska ve firmě drží většinu, Vekselberg má asi pětinu akcií. Požadovaný úvěr by přitom neměl být vázán na cenu akcií.

Podle zdroje ruského listu Kommersant by úvěr neposkytly dvě státní banky VTB a Sberbank, které se obávají porušení sankčního režimu. "Budou to ústavy, kterým jsou nějaké sankce ukradené," citoval list svůj zdroj.

Ruský list spekuluje, že by nakonec mohla úvěr poskytnout banka Rosija, kterou vlastní Putinův přítel Jurij Kovalčuk. Ten je na sankčním seznamu od roku 2014. Případně by mohlo jít o Promsvjazbank, specializující se na práci s firmami ze sankčního seznamu.

Ve Vekselbergově návrhu je také požadavek na to, aby se na úvěry pro jeho společnosti, které poskytla banka Metkombank, patřící do jeho finanční skupiny Renova, nevztahovaly regulace ruské centrální banky, týkající se rizikového úvěrování a omezení půjček.

Renova by také ráda získala garanci státních zakázek po dobu dvaceti let. Tyto zakázky se týkají turbín pro atomové ledoborce, vybavení pro spalovny komunálního odpadu i dodávek kovů pro státní mincovny. Vekselberg žádá omezení zahraniční konkurence pro chemickou a metalurgickou oblast a navrhuje zakázat dovoz zahraničních minerálek a limonád, protože chce zlepšit finanční situaci jím vlastněného výrobce nealkoholických nápojů Bajkal Holding.

Dovozové zahraniční limonády zaujímají na ruském trhu dvě až tři procenta. Jen za loňský rok byly do země dovezeny nápoje v hodnotě 95,8 milionů dolarů. Jednalo se hlavně o minerálnky Evian, Perrier a limonády Dr Pepper. 

Podle Kommersantu návrh připravovaly jednotlivé části holdingu patřící Viktoru Vekselbergovi.

"My samozřejmě chápeme, že možnosti státu mají své limity a podpora půjde především na zachování pracovních míst v podnicích, kterých se dotkly sankce. To se dá zajistit poskytnutím likvidních prostředků a garantovanými státními zakázkami," cituje list svůj zdroj.

Vláda už avizovala, že se návrhem bude zabývat. Experti prý už zkoumají, jak podpořit byznys Viktora Vekselberga a Olega Děripasky. Jde ale o zapeklitý problém, protože vláda musí podpořit konkrétní podniky a zároveň znevýhodnit jiné ruské podniky ve stejném oboru.

Kromě Vekselberga a Děripasky žádá vládu o podporu i Alexandr Mordašov. Jeho holding Silovyje mašiny se na sanční seznam dostal potom, co poslal na Krym německé turbíny pro plynové elektrárny. Firmě Siemens ale tvrdil, že budou namontovány v Rostovské oblasti.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

protiruské sankce Rusko oligarchové

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy