Britská ekonomika jde ke dnu? Situace je horší, než se myslelo. Znepokojen je i MMF

Londýn - Hrubý domácí produkt Británie (HDP) by měl letos stoupnout o 1,1 procenta a v příštím roce o 1,3 procenta. Předpověděla to dnes Britská obchodní komora (BCC). Zhoršila tak předchozí prognózu, která počítala se zvýšením o 1,3 procenta letos a o 1,4 procenta v příštím roce. Vývoj tak naznačuje, že britská ekonomika by do roku 2020 mohla zaznamenat druhou nejhorší dekádu.

Snížení očekávaného hospodářského růstu zohledňuje především slabší výhled pro obchod a investice. Předpověď na rok BCC ponechala beze změny na 1,6 procenta. Vývozce tlačí jak nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie, tak zpomalení růstu na klíčových trzích. Brexit i očekávané vysoké náklady na podnikání budou mít negativní dopad na investice.

"Navzdory silným výkonům některých firem britská ekonomika jako celek poroste hlemýždím tempem," uvedl generální ředitel BCC Adam Marshall. "Nejistota kolem brexitu nadále značně tíží mnoho firem, neboť většina praktických otázek, s nimiž se podniky střetávají, zůstává nezodpovězena," dodal. Tyto tlaky se v případě chaotického brexitu ještě znásobí.

Podle BCC vláda nyní musí pracovat na posilování důvěry v podnikání, poklesu nákladů a podpoře podnikových investic.

Zdrojem síly britské ekonomiky má být nadále trh práce, míra nezaměstnanosti by měla zůstat poblíž rekordního minima. Problémem ale je nedostatek pracovníků v určitých profesích, což ve firmách podkopává jejich růstový potenciál, uvedla BBC.

Výhled vývoje britské ekonomiky bude výrazně horší, pokud země příští rok opustí Evropskou unii bez dohody, než pokud se jí dohodu o brexitu podaří dosáhnout. Zatímco v případě dohody ekonomika Británie příští rok vzroste o 1,5 procenta, bez dohody vykáže pokles. Uvedl to ve své dnešní zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Pokud by ale Británie zůstala v EU, hrubý domácí produkt (HDP) by se zvýšil o 1,75 procenta.

Britský ministr financí Philip Hammond v reakci na zprávu uvedl, že Londýn musí naslouchat varování MMF o riziku odchodu bez dohody pro britskou ekonomiku. On sám je přesvědčen, že se dohodu podaří na podzim uzavřít, nemožné však není ani to, že dohoda nebude. Někteří zastánci brexitu Hammonda kritizují, že chce udržovat s Bruselem vztahy, které budou znamenat příliš velký vliv EU na Británii.

Šéfka MMF Christine Lagardeová varovala, že pokud se Londýnu nepodaří uzavřít dohodu o brexitu, britská ekonomika klesne. Upozornila také, že ve srovnání se současným hladkým jednotným trhem všechny pravděpodobné scénáře brexitu budou znamenat pro britskou ekonomiku další náklady, které v menším rozsahu pocítí i celá EU.

Británie má opustit EU příští rok v březnu, Londýna a Brusel však ještě neuzavřely dohodu, která má zajistit přechodné období. Premiérka Theresa Mayová doufá, že se podaří učinit pokrok tento týden, kdy se setká s představiteli EU.

Britská ekonomika je pátá největší na světě. Od referenda v roce 2016, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU, růst britské ekonomiky zpomalil a dál zaostává za většinou bohatých zemí. Údaje zveřejněné v minulém týdnu ale ukázaly, že ekonomika za tři měsíce do konce července zažila nejvyšší růst za téměř rok za přispění fotbalového mistrovství a horkého počasí, uvedla agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie Ekonomika Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy