Volkswagen a Ford vytvoří alianci, zvažuje se společný vývoj elektromobilů

Německá automobilka Volkswagen se dohodla s americkým konkurentem Ford Motor na vytvoření globální aliance, v jejímž rámci budou společně vyvíjet lehké užitkové vozy. Firmy o tom dnes informovaly na detroitském autosalonu. Dodaly, že zkoumají rovněž možnost společného vývoje elektromobilů a samořízených vozů.

Automobilky upozornily, že aliance nebude zahrnovat vlastnické propojení podniků. První společně vyvinutá vozidla by se podle nich mohla objevit na trhu již v roce 2022, uvedla agentura AP. Na provozních výsledcích by se nová výroba měla projevit o rok později.

Ford bude pro obě společnosti projektovat a vyrábět pickupy střední třídy, stejně jako větší dodávkové vozy pro evropské zákazníky. O vývoj a výrobu městských dodávek se postará VW. Automobily by se mohly vyrábět v závodě Fordu v Turecku, oznámila německá automobilka.

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess oznámil, že automobilky využijí svých zdrojů k tomu, aby "ještě lépe sloužily milionům zákazníků z celého světa". "Pro Volkswagen je tato aliance i důležitým opěrným bodem pro posílení konkurenceschopnosti," dodal Diess. Součástí koncernu Volkswagen je také mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Dohodnutá spolupráce podle šéfa Fordu Jima Hacketta posílí efektivitu obou podniků a zlepší jejich schopnost čelit náročným úkolům do budoucna. "Poskytne nám to možnost spolupracovat při vytváření nové éry mobility," prohlásil Hackett. Žádné snižování pracovních míst v souvislosti s aliancí Hackett neočekává, podrobnosti o dopadech na regionální činnost automobilka zveřejní v příštích týdnech.

Alianci bude řídit společný výbor, v jehož čele stanou Diess a Hackett. Výbor bude zahrnovat i další vysoce postavené vedoucí pracovníky z obou automobilek.

Aliance by měla podle partnera poradenské firmy EY Petra Knapa oběma skupinám pomoci rozprostřít vývojové náklady a dosáhnout snížení jednotkových nákladů zvýšením objemů výroby. "Nižší náklady a obhájení ziskových marží bude pro obě firmy zásadní. V časech, kdy se odvětví pouští do náročných bitev v nových oblastech mobility s technologickými giganty a zároveň čelí poklesu či stagnaci hlavních trhů, jsou nákladové úspory zásadní. Pro Ford šlo možná o jednu z mála cest, jak si před akcionáři obhájit pokračování fungování v Evropě a nenásledovat společnost GM, která z Evropy odešla úplně," řekl Knap ČTK.

Akcie německé automobily na frankfurtské burze dnes zpevnily o 0,6 procenta, zatímco akcie jejího amerického partnera v USA nejprve, v předburzovním obchodování, stouply o 0,7 procenta, po otevření burzy ale ztrácely přes dvě procenta.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen ford motor company automobilový průmysl Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy