Británie chce firmě Huawei zakázat účast na výstavbě 5G. Čínu to nepotěší, píše Reuters

Britský premiér Boris Johnson se chystá čínské firmě Huawei Technologies zakázat účast na výstavbě sítí páté generace (5G) v Británii. Bez uvedení zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Rozhodnutí by mohlo padnout v úterý a pokud vláda firmu skutečně vyloučí, zcela jistě tím ještě více rozhněvá Peking. Potěší naopak amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na Johnsona v této věci hodně tlačil.

Johnson v lednu navzdory požadavkům amerického prezidenta rozhodl, že se Huawei na výstavbě sítí 5G může v omezené míře podílet.

Britská Národní bezpečnostní rada (NSC) se má v úterý zabývat budoucností firmy Huawei v Británii. Očekává se, že po jednání oznámí své rozhodnutí parlamentu.

Důvodem změny britské politiky může být dopad amerických sankcí na čipovou technologii. Londýn tvrdí, že krok ovlivní schopnost firmy Huawei zůstat do budoucna spolehlivým dodavatelem.

Zatím ale není jasné, jak daleko Johnson zajde, píše Reuters. Operátoři už roli Huawei v sítích 5G začali omezovat, do roku 2023 má být podíl čínské firmy na těchto sítích nejvýše 35 procent. Nyní se jedná o tom, že by v dalších dvou až čtyřech letech klesla role Huawei až na nulu. Některé telekomunikační společnosti varovaly, že příliš rychlý postup může zpozdit důležitou technologii a narušit služby.

Johnson v červnu na dotazy k této záležitosti uvedl, že bude chránit důležitou infrastrukturu před "nepřátelskými státními dodavateli". Ministr spravedlnosti Robert Buckland dnes řekl, že prioritou při rozhodování bude národní bezpečnost.

Huawei je největším světovým dodavatelem telekomunikačního zařízení. Spojené státy ale tvrdí, že firma je agentem čínské komunistické vlády a že jí nelze věřit. Huawei popírá, že by mohla provádět špionáž pro Čínu, a naopak tvrdí, že Spojené státy chtějí svými kroky zastavit silný růst firmy a její expanzi na zahraniční trhy, protože žádná americká společnost není schopna nabídnout stejnou škálu technologií za konkurenceschopnou cenu.

Rozhodnutí zakázat firmu Huawei by postavilo Británii zpět na stranu jeho nejbližšího spojence, tedy Spojených států. Znamenalo by rovněž konec toho, co bývalý premiér David Cameron nazval zlatou érou spojenectví s Čínou. Čínský velvyslanec v Británii začátkem tohoto měsíce uvedl, že obrat v rozhodnutí o Huawei by poškodil obraz Británie, která pak bude muset nést následky, pokud by chtěla s Čínou zacházet jako s nepřátelskou zemí.

Před používáním softwaru i hardwaru firmy Huawei varoval předloni i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Premiér Andrej Babiš pak úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. Šéf NÚKIB Dušan Navrátil byl do roka z čela úřadu odvolán.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Velká Británie 5G síť Boris Johnson Čína Donald Trump

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy