Britská vláda řeší, jak znovu odložit zavedení hraničních kontrol zboží z EU

Britská vláda se zabývá možností, že by znovu odložila zavedení hraničních kontrol zboží přicházejícího z Evropské unie, naplánované v návaznosti na odchod Británie z EU. Napsal to v úterý večer deník Financial Times (FT), který cituje nejmenované činitele obeznámené s příslušnými diskusemi. Z potravinářského průmyslu při tom podle listu zní varování, že nástup kontrol by byl pro dodavatelské řetězce pohromou.

Británie měla původně s kontrolami začít v létě roku 2020, krok byl ovšem tehdy odložen na loňský březen, načež následovaly odklady na loňské září a nakonec a na začátek letošního července. Nyní se tedy podle FT uvažuje o čtvrtém posunu termínu, zatímco vývoz z Británie do EU podléhá již mnoho měsíců plnému unijnímu režimu kontrol.

Úvahy o novém odkladu britských kontrol podle informací FT zapadají do vládní snahy krotit obchodní překážky a narůstající každodenní výdaje britských domácností. Nedávno jmenovaný státní tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg údajně tento týden možnost uplatňovat pouze mírné kontroly dovozu prezentoval jako jeden z přínosů odchodu z EU. Jedním z hlavních hesel zastánců brexitu přitom byl v uplynulých letech slib "vzít si zpět kontrolu" nad britskými hranicemi.

Vysoce postavení činitelé v kanceláři britského premiéra Borise Johnsona, který patřil k hlavním tvářím kampaně za brexit, jsou nyní podle zdrojů FT naklonění myšlence nového odkladu hraničních kontrol. Ministerský předseda nicméně zatím definitivní rozhodnutí neučinil, dodává deník.

Británie formálně vystoupila z Evropské unie před více než dvěma lety, některé aspekty brexitu jsou však stále nedořešené. Vedle britských kontrol dováženého zboží jsou to především důsledky takzvaného protokolu o Severním Irsku, který obě strany přijaly jako řešení zapeklité otázky uspořádání v uvedené části Spojeného království. Protokol stanovil, že Severní Irsko i po brexitu v praxi zůstává součástí jednotného unijního trhu se zbožím, Britové se však od vstupu dohody v platnost snaží vyhnout dojednaným kontrolám zboží putujícího do Severního Irska ze zbytku země. Analýzy ekonomického vývoje mezitím naznačují, že brexit britské hospodářství poškodil.

Zavedení plnohodnotných kontrol na potraviny přicházející do Británie z EU by vedlo ke "kolapsu dodávek" pro britské podniky, které spoléhají na častý dovoz malých množství čerstvých potravin, uvedl šéf podnikatelské komory Cold Chain Federation Shane Brennan. Další odsunutí kontrol podle něj dává smysl, "i když by posílilo přetrvávající nespravedlnost mezi zkušenostmi dovozců z EU a britských exportérů".

Jako opodstatněné hodnotil úvahy o prodloužení aktuálního celního režimu i ředitel sdružení Scotland Food and Drink James Withers. Také však uvedl, že potvrzení tohoto kurzu by naštvalo mnohé exportéry. "Není pochyb o tom, že by to byla hořká pilulka pro spoustu exportérů, kteří se už 15 měsíců potýkají s cunami papírování, jaké naši konkurenti z EU nečelí," řekl.

Související

Koncertní síň u Moskvy v plamenech po teroristickém útoku. (22.3.2024)

Rusové už s terorem u Moskvy spojují i Američany a Brity

Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy spáchali islamisté, z Ruska nadále znějí hlasy o roli Ukrajiny v rámci celé tragédie. Podle ředitele tajné služby FSB Alexandra Bortnikova stojí za útokem kromě Kyjeva také Spojené státy americké a Velká Británie. 

Více souvisejících

Velká Británie dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy