Koronavirus zahýbal s nákupními zvyklostmi. Čeho Evropané kupují méně?

Z údajů společností IRI a BCG, které se zabývají průzkumem trhu, vyplývá, že v zemích jako je Itálie, Francie nebo Velká Británie lidé více šetří a nekupují drahé potraviny jako je šampaňské. Informoval o tom server Politico.

Podle serveru Politicose ukazuje, že lidé žijící v Itálii, Francii a Velké Británii drasticky zvýšili nákup potravin s dlouhodobou trvanlivostí a zanevřeli na určité gurmánské pochoutky. Krize způsobená koronavirem SARS-CoV-2 nejen ovlivňuje pracovní možnosti, ale také způsob, jakým lidé přemýšlejí o nákupu potravin napříč Evropou.

Společnosti IRI a BCG ukazují, že za první březnový týden ve všech třech zemích vzrostly tržby v oblasti papírenských výrobků, léků a hotových jídel. Tržby obecně rostou, ale některé druhy produktů zaznamenaly velké ztráty, například kosmetika.

Ve srovnání s údaji z roku 2019 se v době krize více kupují prostředky na úklid domu nebo doplňky stravy. V Itálii se nejvíce kupuje denaturovaný líh, jehož prodej vzrostl o 246,7 %. Ve Francii sází na parafarmaceutika, například teploměry, bylinné přípravky nebo doplňky stravy, u kterých se prodej navýšil o 124,7 %. Zatímco ve Velké Británii lidé nejvíce kupují prostředky na úklid domu, prodej je o 101,3 % větší než v roce 2019.

Pokud se podíváme na údaje podle kategorií, nejvíce papírenských výrobků kupují Britové a to o 78,2 %, Italové pouze o 19,9 % více než obvykle. Ve Francii vzrostly tržby za hotová jídla o 17 %, ale Italové jsou těsně za nimi s 16,3 %. Tržby z prodeje alkoholických nápojů vzrostly, kromě Francie, kdy během týdne od 2. do 8. března klesly tržby zhruba o 4 % v porovnání s loňským rokem.

Uvádí se, že důvod je snížení prodeje šampaňského. Italové nakoupili méně šampaňského zhruba o 53 % ve srovnání s minulým rokem, ale nakoupili více piva, asi o 14 %. Politici v Římě vyzývali na své občany, aby nakupovali tuzemské výrobky kvůli oživení tamní ekonomiky. To způsobilo, že prodej italských vín stoupl o 13 %, zahraničních klesl o 14 %.

Podle údajů IRI a BCG se ukazuje, že skupování zásob začalo 16.února v Itálii a 23.února ve Francii. To znamená, že lidé se snažili předzásobit ještě před vyhlášením ochranných opatření. Koncem týdne, kolem 8. března stoupl prodej těstovin a rýže ve Francii o více než 70 %.

Italové své zásoby obohatili nákupem luštěnin o 61 %, zatímco Britové hromadili konzervy a polévky. Největším překvapením bylo, že Italové a Francouzi zdvojnásobili své výdaje za mandarinky a drůbeží klobásy, zatímco prodej kosmetiky se v Itálii snížil o 4 % a ve Francii o 3,9 %.

Podle serveru Politico ministři zemědělství EU nezareagovali příliš rychle na vyvíjející se situaci a teprve minulý týden diskutovali o možnostech zásobování, které díky viru SARS-CoV-2 vytváří obrovský tlak na dodavatele.

„Poptávka po výrobcích s vyšší hodnotou, jako je víno, ryby, květiny, se výrazně oslabila. V případě květin je poptávka minimální. Naopak poptávka po trvanlivých výrobcích, jako je rýže, těstoviny, vejce, konzervy, ovoce a zelenina s dlouhou trvanlivostí, prudce vzrostla,“ uvedl dokument ze zasedání EU.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody nákupy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy