Slovenský průmysl je z nejhoršího venku? Výkon se začíná zvyšovat

Výkony slovenského průmyslu se v květnu zvýšily o téměř pětinu oproti dubnu, kdy kvůli dopadům pandemie choroby covid-19 byly na historickém minimu v novodobých dějinách země. Navzdory zlepšení produkce průmyslu v zemi zaostala za loňskem o třetinu. Informoval o tom dnes statistický úřad. Stavebnictví v květnu snížilo meziroční propad výkonů jen mírně.

Tempo meziročního propadu průmyslové výroby na Slovensku v květnu zpomalilo na 33,5 procenta ze 42 procent v dubnu. Výsledky ovlivnilo snížení výroby dopravních prostředků o 56,9 procenta.

"Výkon slovenského průmyslu bude v nejbližších měsících nadále určovat zejména pandemie covidu-19, která odstavila nemalou část evropského i slovenského průmyslu. Svého dna už ale téměř s jistotou slovenský (i evropský) průmysl dosáhl v dubnu a květnové zotavování by mělo pokračovat i v příštích měsících," uvedl analytik bankovního domu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Návrat výkonů slovenského průmyslu na úroveň z období před vypuknutím koronavirové krize očekává nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím a hlavním motorem hospodářství v době předchozího ekonomického růstu byla výroba automobilů. Po březnovém propuknutí pandemie závody čtyř automobilek v zemi přerušily výrobu, ve druhé polovině května ale všechny zmíněné továrny už znovu montovaly vozidla.

V květnu zaznamenaly meziroční pokles výroby všechny sektory průmyslu s výjimkou produkce koksu a rafinovaných ropných produktů, meziroční srovnání podle statistiků ale ovlivnila loňská odstávka výroby jedním z producentů. Na konci loňského dubna zahájila revize zařízení bratislavská rafinerie Slovnaft.

Produkce stavebnictví se v květnu meziročně snížila o 12,4 procenta po poklesu o 13,7 procenta v dubnu. To byl zároveň nejvýraznější propad za poslední tři roky. Pandemie podle Koršňáka bude i nadále tlumit výkony stavebnictví, pravděpodobně delší dobu.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí předpokládají, že hospodářství Slovenska letos kvůli dopadům koronaviru klesne zhruba o deset procent. V příštím roce by se ekonomika mohla vrátit k silnějšímu růstu.

Související

Více souvisejících

Průmysl Slovensko Ekonomika Stavebnictví automobilový průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy