Tranzit plynu přes Ukrajinu? Jednání zkrachovalo. Na vině je Rusko, tvrdí Šefčovič

Za zklamání označil dnes místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič výsledek dalšího kola jednání se zástupci Ruska a Ukrajiny o nové smlouvě na tranzit plynu. Současný kontrakt vyprší na konci roku a Šefčovič chtěl dnes domluvit zásadní body smlouvy budoucí. Zvláště na ruské straně ale podle něj nebyla dostatečná vůle k zásadnímu posunu dosud zablokovaných jednání. "Jsem stoprocentně přesvědčen, že dohodu stihnout můžeme," prohlásil nicméně.

Ukrajina má dlouhodobě obavy, že Rusko její území po vypršení současné smlouvy obejde při dodávkách do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream po dně Baltského moře. Rusko tvrdí, že je připraveno v tranzitu přes Ukrajinu pokračovat, pokud bude tato trasa ekonomicky rentabilní. Brusel chce prostřednictvím trojstranných rozhovorů dospět ke smlouvě přijatelné pro Moskvu i pro Kyjev.

"Jsem zklamán dnešním výsledkem a říkám to zcela otevřeně... Kdyby byla politická vůle, tak mohl přijít posun," řekl Šefčovič novinářům. Místopředseda EK chtěl během čtvrtého kola rozhovorů dojednávat například celkové objemy plynu či délku trvání kontraktu, neuspěl však.

Pro Rusko je podle místopředsedy komise problémem spor ukrajinské firmy Naftogas a ruského Gazpromu o tranzitní poplatky za plyn mířící do Evropy. Věcí z podnětu ukrajinské strany řeší arbitrážní soud ve Stockholmu. Moskva rovněž chce před podpisem smlouvy znát množství plynu, který se bude prodávat přímo Ukrajině. To je pro Rusko ekonomicky nejdůležitějším bodem nové smlouvy, zatímco Kyjev považuje za stěžejní objem plynu mířící přes Ukrajinu do Evropy.

Obě strany se dnes podle Šefčoviče shodly na zintenzivnění rozhovorů a uspořádání listopadové schůzky na úrovni ministrů.

Obchodní jednání mezi oběma zeměmi se výrazně zpolitizovala po ruské anexi Krymu a postupu proruských separatistů na východě Ukrajiny. Současné kolo jednání zprostředkované EU bylo třetím od loňského obnovení rozhovorů.

Kyjev má na vedení plynu přes ukrajinské území velký zájem, neboť vytváří až tři procenta hrubého domácího produktu. Vyjednavače však s blížícím se koncem roku a zvýšenou zimní spotřebou plynu začíná tlačit čas. Na Ukrajině i v některých zemích EU panují obavy, že po vypršení smlouvy může plyn přestat přes Ukrajinu proudit úplně.

Šefčovič již v září prohlásil, že unie je i na tuto krajní variantu připravena. Podzemní zásobníky plynu v unijních zemích jsou podle něho téměř zcela plné a Ukrajina má zásoby plynu výrazně větší než loni touto dobou.

Související

Maroš Šefčovič

EU nepracuje přímo na dalších sankcích, ale na dotažení detailů, uvedl Šefčovič

Evropská komise (EK) a členské státy EU nyní nepracují přímo na dalším, sedmém evropském sankčním balíku proti Rusku. EK dnes představí opatření, jež se týkají dotažení některých detailů z předcházejících balíků s cílem zabránit neplnění sankcí. Zároveň chce EU dostat sankce do souladu se závěry zemí G7. Na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC) v Praze to řekl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič

Evropští lídři vyjadřují výhrady k vládě Tálibánu, Peking reaguje pozitivněji

Prozatímní afghánská vláda jmenovaná v úterý radikálním hnutím Tálibán podle Evropské unie není "inkluzivní" a neodráží etnickou a náboženskou různorodost afghánské populace. Výhrady k novému kabinetu, který je tvořen pouze muži včetně lídrů Tálibánu z 90. let, dnes odděleně vyjádřili i představitelé vlád Německa, Francie a Británie.

Více souvisejících

Maroš Šefčovič Zemní plyn Ukrajina Rusko Gazprom Naftogaz Energetika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Na Ukrajině podle analýzy zemřelo 50 tisíc ruských vojáků. Zraněných jsou statisíce

Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu zpravodajská televize BBC s odvoláním na své redaktory, nezávislý zpravodajský web Mediazona a dobrovolníky. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy